Kağıt üretim fabrikası işçilerinin kişisel koruyucu kullanımı konusunda bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes, and behaviors regarding the use of personal protective equipment among paper production factory workers
  1. Tez No: 960000
  2. Yazar: ÇİĞDEM GENÇBOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇİÇEKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Atık kağıt, Kişisel koruyucu donanım, Waste paper, Personal protective equipment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, kağıt sanayisinin önemli bir alt kolu olan mukavva kağıt ve ambalaj sektöründe çalışan işçilerin kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanımı konusundaki bilgi düzeylerini, tutumlarını ve davranışlarını kapsamlı şekilde incelemektedir. Sanayi sektöründe meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıkları, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olmayı sürdürmektedir. Özellikle üretim süreci boyunca maruz kalınan fiziksel, kimyasal ve mekanik riskler, çalışanların sağlık ve güvenliğini doğrudan tehdit etmektedir. Bu tehditlere karşı alınabilecek en temel ve etkili önlemlerden biri, KKD'nin doğru, eksiksiz ve sürekli biçimde kullanılmasıdır. Çalışmanın amacı, oluklu mukavva üretimi yapan bir kağıt fabrikasında çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusundaki farkındalık düzeylerini belirlemek, KKD kullanımına ilişkin bilgi ve tutumlarını değerlendirmek, kullanım sıklığını ve etkinliğini analiz etmek, ayrıca KKD kullanım alışkanlıklarını etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Bu kapsamda yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, mesleki deneyim, geçmiş iş kazası deneyimi ve iş sağlığı-güvenliği eğitimi alma durumu gibi değişkenlerin KKD kullanımına etkileri incelenmiştir. Veriler, fabrikada görev yapan çalışanlara uygulanan anket yöntemiyle toplanmış ve nicel analiz teknikleriyle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, çalışanların büyük çoğunluğunun KKD'nin önemini kavradığını ancak bu donanımları iş süreçlerinde düzenli olarak kullanmadığını göstermiştir. KKD kullanım oranlarının düşüklüğü, ekipmanların iş koşullarına uygun olmaması, kullanımın rahatsız edici bulunması, yeterli bilgilendirme eksikliği ve denetim yetersizliği gibi nedenlerle ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almış çalışanların KKD kullanımı konusunda daha bilinçli, istekli ve tutarlı davrandıkları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, iş sağlığı ve güvenliğinin sürdürülebilirliğinde yalnızca KKD temininin yeterli olmadığını; çalışanların bilgi düzeylerinin artırılması, tutumlarının olumlu yönde geliştirilmesi ve kullanım alışkanlıklarının yerleşmesi için sürekli ve planlı eğitim programlarının uygulanması gerektiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, ergonomik ve kullanıcı dostu KKD'lerin sağlanması, farkındalık kampanyalarının düzenlenmesi ve etkin denetim mekanizmalarının işletilmesi önerilmektedir. Bu yaklaşımlar, hem iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde hem de üretim verimliliğinin artırılmasında kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis provides a comprehensive examination of the knowledge levels, attitudes, and behaviors of workers regarding the use of personal protective equipment (PPE) in the corrugated paperboard and packaging sector, an important subfield of the paper industry. Occupational accidents and work-related diseases in the industrial sector remain a significant public health concern both in Türkiye and worldwide. Throughout the production process, workers are exposed to various physical, chemical, and mechanical risk factors that directly threaten their health and safety. One of the most fundamental and effective measures against these hazards is the correct, consistent, and complete use of PPE. The aim of this study is to determine the occupational health and safety (OHS) awareness levels of employees working in a corrugated paperboard manufacturing plant, to evaluate their knowledge and attitudes towards PPE use, to analyze the frequency and effectiveness of PPE utilization, and to identify the factors influencing PPE usage habits. In this context, variables such as age, gender, education level, professional experience, previous accident history, and OHS training status were examined in relation to PPE use. The data were collected through a questionnaire administered to employees of the factory and analyzed using quantitative analysis techniques. The results revealed that although the majority of workers were aware of the importance of PPE, they did not consistently use it in their daily work processes. The low usage rates were mainly attributed to reasons such as the equipment being unsuitable for working conditions, discomfort during use, insufficient information, and lack of effective supervision. However, employees who had received OHS training were found to be more knowledgeable, willing, and consistent in using PPE. The findings indicate that ensuring workplace safety and sustainability requires more than simply providing PPE; it also necessitates improving workers' knowledge levels, fostering positive attitudes, and establishing strong usage habits through continuous and structured training programs. Furthermore, the provision of ergonomic and user-friendly PPE, the implementation of awareness-raising campaigns, and the operation of effective supervision mechanisms are strongly recommended. These measures are considered essential not only for preventing occupational accidents and diseases but also for increasing productivity in manufacturing processes.