Malatya'da pide fırını çalışanlarında astım, astım semptom prevalansı ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of asthma, asthma symptom prevention and risk factors in pitabakery employees in Malatya
- Tez No: 960041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Göğüs Hastalıkları, Family Medicine, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alerji, astım, fırın, meslek hastalığı, Allergy, asthma, bakery, flour, occupational disease
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Günümüz dünyasında meslek hastalıkları arasında en sık tanı konulan hastalıklardan birinin akciğer hastalıkları olduğu bilinmektedir. Mesleki akciğer hastalıkları arasında ise en sık raporlanan hastalıklardan biri astımdır. Astım, kişiden kişiye değişen şiddet ve sıklıkta, tekrarlayan nefes darlığı ve hışıltı ataklarıyla karakterize kronik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda mesleksel astımın en önemli sebeplerinden birinin fırıncı astımı olduğu görülmüştür. Fırın ortamlarında kullanılan un tozuna ve kullanılan çeşitli kimyasallara karşı gelişen alerjik ve immünolojik yanıtın fırıncı astımına sebep olduğu düşünülmektedir. Buna binaen biz de çalışmamızı 'Malatya'da pide fırını çalışanlarında astım semptom prevalansı ve risk faktörlerini karşılaştırmak' üzere anket uygulaması ile yapacağız. Materyal Metod: Kesitsel araştırma olarak planlanan çalışma, Aralık 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında Malatya'da ekmek fırını çalışanlarında astım, astım semptom sıklığı ve astımı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla anket çalışması şeklinde uygulanmıştır. Analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 paket programında değerlendirildi. p35 olan obez hastalarda astım riski anlamlı olarak artmıştır. Sonuç: Hamur üretiminde çalışan fırıncılarda astım sıklığının artışında mesleksel maruziyetin etkili olduğunu düşünülmüştür. Ayrıca atopi varlığının da astım ile ilişkili olduğu görülmüştür. Ancak meslek hastalığı tanısı koymak için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır. Fırıncı astım riskini azaltmak amacıyla işyerlerinde unla çalışılan yerlerde ortam havalandırması yaparak, unla yoğun maruziyet zamanlarında maske takarak, istirahat yerlerini hamur işi bölümünden uzakta düzenleyerek, dönüşümlü görev değişikliği yaparak, gerekirse astımı olan ve atopik yapıda bireyleri hamur üretimi dışında diğer bölümlerde istihdam ederek fırıncı astımının önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that one of the most frequently diagnosed diseases among occupational diseases in today's world is lung diseases. Among the occupational lung diseases, one of the most frequently reported diseases is asthma. Asthma is defined as a chronic disease characterized by recurrent episodes of shortness of breath and wheezing, varying in severity and frequency from person to person. Studies have shown that one of the most important causes of occupational asthma is baker's asthma. It is thought that allergic and immunological response to flour dust and various chemicals used in bakery environments cause baker's asthma. Accordingly, we will conduct our study with a questionnaire to compare the prevalence of asthma symptoms and risk factors in pita bakery workers in Malatya. Material and Method: The study, which was planned as a cross-sectional research, was applied as a questionnaire study to evaluate asthma, asthma symptom frequency and factors affecting asthma in bread bakery workers in Malatya between December 2022 and May 2023. Analyzes were evaluated in 22 package programs of SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL). A p value of 35. Conclusion: Occupational exposure was thought to be effective in the increase in the frequency of asthma in bakers working in dough production. In addition, the presence of atopy was found to be associated with asthma. However, more detailed studies are needed to diagnose an occupational disease. In order to reduce the risk of baker's asthma, in order to reduce the risk of baker's asthma, it is possible to prevent baker's asthma by airing the environment in the workplaces where flour is working, wearing a mask during periods of intense exposure to flour, arranging their resting places away from the pastry department, changing duties alternately, if necessary, employing individuals with asthma and atopic structure in other departments other than dough production. passable.