Sosyal medyadaki algoritma ve botlara yönelik farkındalıkta dijital okuryazarlığın rolü
The role of digital literacy in awareness of algorithms and bots in social media
  1. Tez No: 960246
  2. Yazar: NEZAHAT BAYLACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Digital Literacy, Social Media, Algorithm, Social Bots
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin hızla artmasıyla birlikte bireylerin bilgiye erişim biçimleri, gündelik yaşam pratikleri ve medya tüketim alışkanlıkları da dönüşmektedir. Sosyal medya platformları, bireylerin hem içerik üreticisi hem de tüketicisi olarak rol aldığı etkileşimli dijital alanlar sunmakta, bu mecralarda bilgi akışı algoritmalar ve bot yazılımları tarafından yönlendirilmektedir. Algoritmalar, kullanıcının geçmiş davranışlarını analiz ederek kişiselleştirilmiş içerik sunarken, botlar ise genellikle manipülasyon amacı taşıyan otomatik hesaplar olarak sosyal medya akışını yapay biçimde şekillendirebilmektedir. Bu bağlamda, bireylerin dijital medya ortamlarını yalnızca teknik olarak kullanabilmeleri yeterli olmamakta; aynı zamanda dijital süreçleri anlamlandırma, değerlendirme ve eleştirel biçimde analiz edebilme becerileri de hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin sosyal medyada algoritma ve botlara yönelik farkındalık düzeyleri ile dijital okuryazarlık becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş, veri toplama aracı olarak beşli likert tipi ölçekle yapılandırılmış bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Kocaeli Üniversitesi'nde lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Elde edilen bulgular, katılımcıların temel dijital kullanım becerileri açısından belirli bir farkındalığa sahip olduklarını; ancak algoritmaların işleyişi, yapay zekâ etik ilkeleri, kişiselleştirilmiş içeriklerin etkileri ve bot hesapların manipülatif rolleri gibi daha soyut konularda ciddi bilgi eksiklikleri yaşadıklarını ortaya koymuştur. Çalışma sonucunda, dijital okuryazarlığın yalnızca teknik becerilerle sınırlı kalmaması; algoritmik düşünme, etik farkındalık ve eleştirel medya kullanımı gibi alanları da kapsayacak biçimde geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda üniversite öğrencilerine yönelik kapsamlı dijital okuryazarlık eğitimlerinin hayata geçirilmesi, bilgi kirliliği ve dijital manipülasyonla mücadelede toplumsal direnci artırmak açısından kritik bir öneme sahiptir. Anahtar Kelime: Dijital Okuryazarlık, Sosyal Medya, Algoritma, Sosyal botlar
Özet (Çeviri)
With the rapid increase of digitalization today, individuals' access to information, daily life practices, and media consumption habits are also transforming. Social media platforms offer interactive digital spaces where individuals take part as both content producers and consumers, and the flow of information on these platforms is directed by algorithms and bot software. Algorithms analyze users' past behaviors and present personalized content, while bots, as automated accounts, can artificially shape the social media feed, often for manipulative purposes. In this context, it is not sufficient for individuals to only use digital media environments technically; it is also vitally important to comprehend, evaluate, and critically analyze digital processes. This study examines the relationship between university students' awareness of algorithms and bots on social media and their digital literacy skills. A quantitative research method was adopted, and a five-point Likert-type scale questionnaire was used as the data collection tool. The sample of the study consists of undergraduate students studying at Kocaeli University. The findings revealed that participants possess a certain level of awareness regarding basic digital skills; however, they have significant knowledge gaps in more abstract topics such as the functioning of algorithms, ethical principles of artificial intelligence, the effects of personalized content, and the manipulative roles of bot accounts. As a result of the study, it was emphasized that digital literacy should not be limited to technical skills only; it should be developed to include algorithmic thinking, ethical awareness, and critical media usage as well. In this regard, implementing comprehensive digital literacy education for university students is of critical importance in increasing societal resilience against misinformation and digital manipulation.