Liman tıkanıklıklarının sürdürülebilirlik bağlamındaki etkilerini değerlendirme: Kriz yönetimi perspektifinde bir çerçeve
Assessing the impacts of port congestion in the context of sustainability: A framework from a crisis management perspective
  1. Tez No: 960271
  2. Yazar: KENAN TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUR BUCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Sürdürülebilir Liman Yönetimi, Kriz Yönetimi, Liman Tıkanıklığı, Multi-Criteria Decision Making Methods, Sustainable Port Management, Crisis Management, Port Congestion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kriz anı önceden planlanmamış ve beklenmedik bir anda ortaya çıkan bir durum olarak bilinmektedir. Kriz oluşmadan önce ya da oluştuktan sonra krizi önleyebilmek adına atılabilecek birçok adım bulunmaktadır. Kriz anında alınabilecek kararlar, etkin yönetici tecrübesine sahip bireyler tarafından verilmektedir. Verilen bu kararlar krizin etkisi azaltmakta veya tamamen ortadan kaldırmaktadır. Krizin ortaya çıkmasını sağlayan iç ve dış faktörler vardır. Bu faktörler krizin ortaya çıkış sürecinde krizin boyutunun ve şiddetinin belirlenmesine katkı sağlamaktadır. Krizin küçük ya da büyük olmasının bir önemi olmamakla birlikte mutlaka bir zarara yol açmaktadır. Krizin en az etki ile atlatılması için iyi bir kriz yönetimi ekibine ve önceden hazırlanmış kapsamlı kriz yönetim planlarına ihtiyaç duyulmaktadır. İyi bir kriz yönetimi ekibi, bir krizin tamamen ortadan kaldırılmasını veya en az zararla yönetilmesini sağlayabilecek en etkili unsurlardan biridir. Limanların uluslararası ticarette yeri ve önemi büyüktür. Deniz taşımacılığının yapı taşlarından olan limanlar, denize kıyısı olan ülkelerin ekonomilerinin can damarları olarak ifade edilmektedir. Limanlar uluslararası seyreden gemilerin uğrak yaptığı, yüksek tonajlı yüklerin taşıma işlemlerinin başlatıldığı işletmelerdir. Liman işletmeleri birden fazla yük türüne hizmet vermektedir. Sadece bir yük türüne odaklanan limanlar ise terminal olarak tanımlanmaktadır. Uluslararası ticarette önemli bir konuma sahip olan limanlar için olası tıkanıklık durumlarında birçok problem ortaya çıkabilmektedir. Rutin işlemlerin yapıldığı limanlarda aniden oluşabilecek tıkanıklıkların ekonomik, çevresel ve sosyal açılardan çok sayıda olumsuz etkiye yol açabildiği görülmektedir. Liman tıkanıklığı, gemiler, limanlar, müşteriler ve gümrük prosedürleri kapsamında oluşabilecek herhangi bir sorun sonucunda ortaya çıkan olumsuz bir durum olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda gemilerin yükleme, tahliye işlemleri aksamaktadır. Bu tez çalışmasında liman tıkanıklarının limanlar üzerindeki etkileri liman sürdürülebilirliği kavramı bağlamında ele alınmış ve çözüm önerileri geliştirilmiştir. Alanında uzman kişiler ile yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen veriler Bulanık AHP ve Bulanık TOPSIS yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, ana kriterler arasında çevresel faktör en öncelikli kriter olarak belirlenmiştir. Ekonomi ana kriteri altında en öncelikli alt kriterin üretimde duraksama olduğu ortaya konmuştur. Sosyal ana kriteri altında en öncelikli alt kriter olarak iş gücü verimliliği kaybının öne çıktığı görülmüştür. Çevresel ana kriteri altında en öncelikli kriterin ise çevre kirliliği (sızıntılar) olduğu belirlenmiştir. Liman tıkanıklığının giderilmesine yönelik yapılacak olan stratejiler içerisinde, doğu rıhtım, saha ve kapı planlamalarının yapılması en uygun çözüm olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although the moment of crisis is an unplanned situation, it is known as a situation that occurs unexpectedly. There are many steps to be taken to prevent the crisis before or after the crisis occurs. Decisions that can be taken at the time of crisis are taken by individuals with effective managerial experience. With these decisions, the effect of the crisis is reduced or completely eliminated. There are internal and external factors that cause the emergence of the crisis. These factors help to determine the size and severity of the crisis in the emergence phase of the crisis. Although it does not matter whether the crisis is small or large, it definitely causes damage. In order to overcome the crisis with minimal impact, a good crisis management team and many pre-planned crisis management plans are needed. A good crisis management team is the most effective solution that can ensure that a crisis is completely eliminated or minimised. Ports have a great place and importance in international trade. Ports, which are the building blocks of maritime transport, are expressed as the lifeblood of the economies of the seaside countries. Ports are enterprises where high tonnage cargo transport operations are carried out by ships between countries. Port enterprises serve more than one type of cargo. Ports that are professionalised in a single cargo are defined as terminals. Many problems arise when ports, which are in an important position in international trade, are blocked in possible situations. In ports where routine operations are carried out, there are many negative effects such as economic, environmental and social problems that may occur suddenly. Port congestion is expressed as a negative situation that arises as a result of any problem that may occur within the scope of ships, ports, customers and customs procedures. In this case, loading and unloading operations of ships are interrupted. The data collected as a result of the survey conducted with experts in the field were analysed using Fuzzy AHP and Fuzzy TOPSIS methods. Among the main criteria, the environmental factor was determined as the most prioritised criterion. Under the main criterion of economy, the most prioritised sub-criteria was found to be production stagnation. Under the social main criterion, the most prioritised sub- criterion is the loss of labour productivity. Under the environmental main criterion, the most prioritised criterion is environmental pollution (leakages). Among the strategies to be carried out for the elimination of port congestion, the most appropriate criterion is the planning of the east, docks, fields and gates as the most appropriate criterion.