Gıda kökenli listeria ve staphylococcus izolatlarında biyofilm ve antibiyotik direnci ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between biofilm and antibiotic resistance in foodborne listeria and staphylococcus isolates
- Tez No: 960272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Listeria, Staphylococcus, Antibiotic Resistance, Biofilm, Milk and Dairy Products
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışmasında, Kilis ilindeki halk pazarlarından temin edilen toplam 20 adet süt ve süt ürünü örneği kullanılarak, Listeria ve Staphylococcus türlerinin izolasyonu, biyofilm oluşturma yetenekleri, antibiyotik direnç profilleri, MAR indeks değerleri, plazmid varlığı ve anti-quorum sensing (anti-QS) aktiviteleri araştırılmıştır. Mikrobiyolojik analizler sonucunda, 22 adet Listeria ve 43 adet Staphylococcus izole edilmiştir. İzolatlar, biyofilm oluşturma kapasiteleri açısından değerlendirilmiştir. Listeria izolatlarının %23'ü güçlü, %9'u orta düzey, %50'si zayıf biyofilm üreticisi olarak sınıflandırılmış, %18'i ise biyofilm oluşturmamıştır. Staphylococcus izolatlarının büyük çoğunluğu ise güçlü biyofilm üreticisi (%81) olarak tespit edilmiştir. Antibiyotik duyarlılık testleri sonucunda, Listeria izolatlarının klindamisin ve streptomisine %100 oranında dirençli olduğu; eritromisin, rifampisin, gentamisin ve kloramfenikole karşı ise orta düzeyde direnç gösterdiği belirlenmiştir. Staphylococcus izolatlarının tamamı metisiline dirençli bulunmuş; ayrıca penisilin ve ampisiline karşı yüksek direnç oranları (%88) tespit edilmiştir. MAR indeks analizleri, izolatların önemli bir bölümünün MAR değerlerinin 0,5 ve üzerinde olduğunu göstermiştir. Özellikle Staphylococcus izolatlarının %60'ından fazlasının MAR indeksi 0,75 ve üzerinde bulunmuştur. Agaroz jel elektroforezi ile yapılan plazmid analizi sonucunda, bazı Staphylococcus izolatlarında plazmid bantları elde edilmiştir. Tüm izolatların anti-QS etkilerinin negatif olduğu belirlenmiştir. AnahtarKelimeler: Listeria, Staphylococcus, Antibiyotik Direnci, Biyofilm, Süt ve Süt Ürünleri
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a total of 20 samples of milk and dairy products collected from public markets in Kilis province were used to investigate the isolation of Listeria and Staphylococcus their biofilm-forming abilities, antibiotic resistance profiles, MAR (Multiple Antibiotic Resistance) index values, plasmid presence, and anti-quorum sensing (anti-QS) activities. Microbiological analyses resulted in the isolation of 22 Listeria and 43 Staphylococcus strains. The isolates were evaluated in terms of their biofilm-forming capacities. Among the Listeria isolates, 23% were classified as strong biofilm producers, 9% as moderate, 50% as weak producers, and 18% showed no biofilm formation. The majority of Staphylococcus isolates (81%) were found to be strong biofilm producers. Antibiotic susceptibility tests revealed that Listeria isolates exhibited 100% resistance to clindamycin and streptomycin, while showing moderate resistance to erythromycin, rifampicin, gentamicin, and chloramphenicol. All Staphylococcus isolates were resistant to methicillin, and high resistance rates (88%) were also detected against penicillin and ampicillin. MAR index analysis indicated that a significant portion of the isolates had MAR values of 0.5 or higher. More than 60% of the Staphylococcus isolates had MAR indices of 0.75 or above, suggesting multidrug resistance. Plasmid analysis performed using agarose gel electrophoresis revealed distinct plasmid bands in some Staphylococcus isolates. All tested isolates were found to be negative for anti-QS activity. No pigment suppression or fading was observed in the violacein production of the CV12472 biosensor strain, indicating that none of the isolates produced quorum sensing inhibitors.