Osmanlı Devleti savaşlarının yağlı boya resme yansıması (1700-1918)
The representation of Ottoman wars in oil painting (1700–1918)
  1. Tez No: 960277
  2. Yazar: SERPİL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZYİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Yağlı Boya Resim, Osmanlı Tarihi, Savaş Resimleri, Müze Koleksiyonları, Ottoman Empire, Oil Painting, Ottoman History, War Paintings, Museum Collections
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin 1700-1918 yılları arasında taraf olduğu savaşların yağlı boya resim sanatı üzerindeki yansımalarını incelemektedir. Yerli ve yabancı ressamların fırçasından Batı etkisiyle oluşturulan bu resimler, devletin son dönem; askeri, siyasi, kültürel ve toplumsal durumunu gözler önüne sermektedir. Çalışma kapsamında tezin ana kaynağını Türkiye'nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarından müze koleksiyonlarında yer alan yağlı boya resimler oluşturmaktadır. İncelenen koleksiyonlar içerisinde; Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Deniz Müzesi, İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi ve Milli Saraylar Resim Müzesi yer almaktadır. Koleksiyonlarda yer alan yağlı boya resimler detaylı şekilde incelenmiş, devletin Batılılaşma süreci ile bu sürecin resim sanatı üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Kapsamlı bir katalog içeren tez çalışmasında, yağlı boya eserlerde tarafı olunan savaşların nasıl işlendiğini ele almıştır. Bu yönüyle Osmanlı savaş tarihine sanat perspektifinden yaklaşmaya çalışılan tez çalışmasında, savaş temalı eserlerin tarihsel ve sanatsal değerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışma, Osmanlı Devleti'nin askeri tarihine ışık tutan bir belge olarak Osmanlı tarihindeki savaşlarla ilgili araştırmalarda akademisyenler ve araştırmacılar için önemli bir kaynak sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the representation of the wars involving the Ottoman Empire between 1700 and 1918 in the medium of oil painting. Created under Western artistic influence by both local and foreign painters, these at works provide valuable insights into the Empire's military, political, cultural, and social landscape during its final centuries. Within the scope of the study, the main source of the thesis is the oil paintings in the museum collections of Turkey's leading cultural and art institutions. The collections examined include the Ankara State Museum of Painting and Sculpture, the Istanbul Military Museum and Cultural Site Command, the Istanbul Museum of Painting and Sculpture affiliated with Mimar Sinan Fine Arts University, the Istanbul Naval Museum, the Izmir State Museum of Painting and Sculpture, and the National Palaces Painting Museum. Employing a cataloging- based methodology, the study analyzes how these conflicts were artistically interpreted and how the broader Westernization process of the Ottoman Empire shaped its visual culture. By adopting an interdisciplinary approach that bridges art history and military history, the thesis aims to highlight the historical and aesthetic significance of war-themed oil paintings. Ultimately, the study aspires to contribute a valuable scholarly resource for historians, art historians, and researchers engaged in Ottoman studies.