Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine başvuran bağışıklığı baskılanmış hastalarda Cryptosporidium spp. varlığı genetik analizi ve biyoriskler
The presence of Cryptosporidium spp., genetic analysis, and biorisks in immunocompromised patients applying to the Infectious Diseases Clinic
  1. Tez No: 960278
  2. Yazar: ABUDUREYIMU MIRIGULI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALAR ZARRABI AHRABI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium, HIV, Biyogüvenlik, PCR, Bağışıklık, Cryptosporidium, HIV, Biosafety, PCR, İmmunity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyogüvenlik ve Biyoemniyet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tezin Başlığı: Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine Başvuran Bağışıklığı Baskılanmış Hastalarda Cryptosporıdium spp. Varlığı Genetik Analizi ve Biyoriskler Öğrencinin Adı Soyadı: Abudureyimu Miriguli Danışmanın Adı Soyadı: Dr. Öğr. Üyesi Salar Zarrabi Ahrabi Programın Adı: Biyogüvenlik ve Biyoemniyet Yüksek lisans programı Amaç: Bu çalışma, İstanbul'daki bir üçüncü basamak enfeksiyon hastalıkları kliniğine başvuran HIV pozitif erişkin hastalarda Cryptosporidium spp. Yaygınlığını, genetik karakterizasyonunu ve laboratuvar biyogüvenliği çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır Gereç ve Yöntem: Ağustos 2024- Şubat 2025 tarihleri arasında enfeksiyon hastalıkları kliniğine başvuran 400'den fazla HIV pozitif hastaya çalışmaya katılma teklifi sunulmuş; bu kişilerden yalnızca 51'i katılım sağlamıştır. Toplam 51 dışkı örneği, modifiye asit-fast boyama ve 18S rRNA genine yönelik nested PCR teknikleri ile analiz edilmiştir. Şüpheli sonuçlar, her iki yöntemle üç kez tekrarlanmıştır. Bulgular: Her iki tanı yöntemiyle de doğrulanan pozitif vakaya rastlanmamıştır. Elde edilen bulgular, Türkiye'deki bir HIV kliniğinden elde edilen önemli bir veri seti sunmaktadır. Sonuç: Bu araştırmada, sosyal ve yapısal engeller nedeniyle Cryptosporidium enfeksiyonlarının eksik tanı alma riskine dikkat çekmekte; çoklu örneklemeye dayalı tanı yaklaşımlarının, moleküler epidemiyolojik analizlerin ve laboratuvar biyogüvenlik uygulamalarının önemini vurgulamaktadır. Tanı protokollerinin güçlendirilmesi, sosyal damgalanmanın azaltılması ve insan-hayvan-çevre etkileşimini esas alan One Health yaklaşımının benimsenmesi halk sağlığı açısından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis: The Presence of Cryptosporidium spp., Genetic Analysis, and Biorisks in Immunocompromised Patients Applying to the Infectious Diseases Clinic Student Name, Surname: Abudureyimu Miriguli Supervisor Name: Asst. Prof Salar Zarrabi Ahrabi Program Name: Biosecurity and Biosafety MSc Program Objective: This study aims to investigate the prevalence and genetic characterization of Cryptosporidium spp. in HIV-positive adult patients admitted to a tertiary infectious diseases clinic in Istanbul, within the framework of laboratory biosafety. Materials and Methods: Between August 2024 and February 2025, over 400 HIVpositive patients who presented to the infectious diseases clinic were invited to participate in the study; however, only 51 agreed to take part. A total of 51 stool samples were analyzed using modified acid-fast staining and nested PCR targeting the 18S rRNA gene. Suspected results were retested three times using both methods Results: No positive cases confirmed by both diagnostic methods were detected. The findings present an important data set obtained from an HIV clinic in Türkiye. Conclusion: This study highlights the risk of underdiagnosis of Cryptosporidium infections due to social and structural barriers. It underscores the importance of diagnostic approaches based on multiple sampling, molecular epidemiological analyses, and laboratory biosafety practices. Strengthening diagnostic protocols, reducing social stigma, and adopting the One Health approach which emphasizes the interaction between humans, animals, and the environment are recommended for public health improvement