Proksimal tibial osteotomi tekniğinin patella-femoral ekleme etkilerinin sonlu eleman analizi ile incelenmesi
Investigation of the effects of proximal tibial osteotomy technique on the patellofemoral joint using finite element analysis
  1. Tez No: 960434
  2. Yazar: ABDULLAH ENES UĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: HTO (High tibial osteotomy), FEA, Patellafemoral joint biomechanics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Proksimal tibial osteotomi tekniğinin patellafemoral ekleme etkilerinin sonlu eleman analizi ile incelenmesi Yöntem: İn-silico diz eklemi üzerinde rutin ve kendi tasarladığımız osteotomi sonrasında diz modelinde sonlu eleman analizi ile patellafemoral eklem biyomekanik olarak değerlendirildi. Sonuçlar: Literatürle uyumlu olarak medial açık kama proksimal tibial osteotomi cerrahisi sonrasında sonlu eleman analizi değerlendirilmesinde patellafemoral eklem basınçlarının arttığını ancak tibial tüberkülün anteromedialize edildiği osteotomi modelinde patellafemoral eklem basınçlarının azaldığını tespit ettik. Tartışma: Proksimal tibial osteotomi cerrahisi sonrasında patellafemoral eklem basınç değişimleri ile ilgili litaratür basınçların arttığı yönündedir. Patellafemoral bulgular proksimal tibial osteotomi cerrahisi için rölatif kontaendikasyon oluşturmaktadır. Patellafemoral bulguları olan hastalar için alternatif olarak tasarladığımız 'Fulkerson Osteotomisi-Benzeri' retrotüberkül proksimal tibial osteomisi üzerine sonlu eleman analizi çalışmasında tibial tüberkül'ü anteromedialize ederek patellafemoral basınçların düştüğünü gözlemledik ve rölatif kontraendikasyon olarak değerlendirilen patellafemoral bulguları tartışmaya açmak istiyoruz. Anahar Kelimeler: PTO, FEA-Sonlu eleman analizi, Patellafemoral eklem biyomekaniği
Özet (Çeviri)
Objectives: Investigation of the Effects of Proximal Tibial Osteotomy Technique on the Patellofemoral Joint Using Finite Element Analysis Method: The patellofemoral joint was biomechanically evaluated using finite element analysis on an in-silico knee model following both routine and our custom-designed osteotomy procedures. Results: Consistent with the literature, finite element analysis revealed that patellofemoral joint pressures increased following medial open-wedge proximal tibial osteotomy. However, in the osteotomy model where the tibial tubercle was anteromedialized, patellofemoral joint pressures were found to be reduced. Conclusions: According to the literature, patellofemoral joint pressure tends to increase following proximal tibial osteotomy surgery. Therefore, the presence of patellofemoral symptoms is considered a relative contraindication for proximal tibial osteotomy. In our finite element analysis study on a 'Fulkerson Osteotomy-Like' retrotubercle proximal tibial osteotomy—designed as an alternative for patients with patellofemoral symptoms—we observed a reduction in patellofemoral pressures by anteromedializing the tibial tubercle. Based on these findings, we would like to reopen the discussion on whether patellofemoral symptoms should be regarded as a relative contraindication.