Finans sistemlerinde Euro'ya yönelik yeniden yapılanma ve uyum çalışmaları
Reorganization and integration efforts for Euro in the finance systems
  1. Tez No: 96050
  2. Yazar: HÜLYA ÇAĞIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ö. FARUK YALÇIN, PROF. DR. ÖZDEMİR AKMUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, ECU, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Para Birliği, Euro, Avrupa Para Enstitüsü, European Union, ECU, European Central Bank, European Money Union, Euro, European Money Institute II
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Araştırmanın amacı Euro'nun piyasaya çıkışından itibaren sırasıyla, önce Uluslararası Finansal Piyasaları ve daha sonra da Uluslararası Finansal Piyasaların bir alt piyasası konumundaki AB Finansal Piyasalarına etkilerini incelemektir. Ayrıca Euro'nun Türk Finansal Piyasalarına etkileri de ayrı bir alt başlık altında incelenmiştir. Bu amaca ulaşmak için mevcut literatür incelenmiş olup, araştırma tamamıyla teoriye dayandırılmış ve bu konuda kamu ve özel sektörden önde gelen uzmanlarla da görüşülmüştür. İnternettende kaynak olarak yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucu itibanyla Euro'nun Uluslararası, AB ve Türk Finansal Piyasalarına pek çok yönden etkide bulunduğu ortaya çıkarılmıştır. Bankacılık, sigortacılık, sermaye piyasası, kıymetli maden borsaları vb. pek çok sektör Euro'dan etkilenen piyasalar içerisinde sayılabilir. Çalışmamızda bu etkiler, ekonomik, hukuki ve ticeri olarak bölümlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to examine the effects of Euro to international and EU Financial Markets. The effects of Euro to Turkish Finacial Markets is also explored. For this purpose, related literature is reviewed. This enabled to draw a theoratical framework which the effects of Euro can be better examined. The interviews undertaken with the professionals in both public and private sector organizations also assisted to explore current issues on the Euro. As a result, it is concluded that Euro has affected both to International and EU and Turkish Financial Markets. This effect has been dislinguishable in the Banking and Insurance Sectors both economically and legally.