Teknolojik değişim ve yabancılaşma sorunu: Kahramanmaraş sanayi işletmelerinde bir uygulama
Technological innovation and alienation problem: A Study at Kahramanmaraş industrial business enterprises
  1. Tez No: 96049
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik Değişim, İlerleme, Teknoloji Aktarımı, Yabancılaşma, Kuralsızlık, Teknolojik Yabancılaşma, Technological Innovation, Development, Technology Transfering, Alienation, Normlessness, Technological Alienation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TEKNOLOJİK DEĞİŞİM VE YABANCILAŞMA SORUNU: KAHRAMANMARAŞ SANAYİ İŞLETMELRİNDE YAPILAN BİR UYGULAMA Mehmet YILMAZ KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Yrd.Doç.Dr. Uğur YILDIRIM Yıl: 2000, Sayfa: 122 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Uğur YILDIRIM Yr&Doç.Dr. Servet ÖNAL Yrd.Doç.Dr. Haluk ALKAN Teknolojik değişim, bir ekonomide var olan üretim metotlarının, üretim süreçlerinin ve bu süreçte kullanılan araçların, değişmesi ve ileriye doğru gitmesi anlamına gelmektedir. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler için gelişmiş ülkelerden teknoloji aktarımı anlamında kullanılmaktadır. Teknolojinin üretildiği kültürle, aktarıldığı kültürün farklı olması, norm çatışmasına ve gelenekli yapıdaki toplumsal değerlerin yeni teknolojiyle çatışması sonucu kuralsızlığa ve yabancılaşmaya yol açmaktadır. Yabancılaşma, kullanılan teknolojinin aracı konumuna indirgenen insanın kendi üretim faaliyetine, kendi ürününe ve toplumsal değerlere başka bir deyişle kendini gerçekleştirme potansiyeline uzaklaşması, bütün bunları dışlaması durumudur. Kahramanmaraş sanayi işletmelerinde makine başında çalışan işçiler ve bilgisayarla çalışan büro çalışanları arasında yapılan bir araştırmada yeni teknolojinin güçsüzlük boyutunda yabancılaşmaya neden olduğu, getirdiği üretim metodu ve çalışma ilişkilerinin ise dışlanma, kuralsızlık, kendine ve topluma yabancılaşma anlamında yabancılaşmaya yol açtığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TECHNOLOGICAL INNOVATION AND ALIENATION PROBLEM: A STUDY AT KAHRAMANMARAŞ INDUSTRIAL BUSINESS ENTERPRISES Mehmet Yılmaz DEPARTMENT OF BUSINESS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM SUPERVIZOR: Yrd.Doç.Dr. Uğur YILDIRIM Year: 2000, Pages: 122 Jury: Yrd.Doç.Dr. Uğur YILDIRIM Yrd.Doç.Dr. Servet ÖNAL Yrd.Doç.Dr. Haluk ALKAN Technological innovation means changes in production methods, production processes, and tools used in this processes and growth at these methods, processes and tools. For developing or non- developed countries the context's meaning is transfering the new technology from developed countries to their country. The cultural and social difference between developed and developing countries creats conflicts between tradiditional structure and the new technology. This conflict leads to the alienation. Alienation is a break with man's relations to his product, to his productive activity, other men and the species. Saying another way, to exclude his potantial of doing his best. A study done at Kahramanmaraş Industrial Business Enterprises on workers at textile machines and office employeesusing computer shows that technology causes alienation at powelessness category. The new technologies productiin methods and industrial relations also causes alienation at sef- estrangement, normlessness, social alienation and cultural estrangement categories.