Gastrointestinal stromal tümör tanılı hastaların klinikopatolojik özellikleri ve sağkalımla ilişkili prognostik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of clinicopathological features and survival-related prognostic factors in patients diagnosed with gastrointestinal stromal tumors
- Tez No: 960503
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAT URAKÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal stromal tümör, sağkalım, prognostik faktörler, metastaz, adjuvan tedavi, Gastrointestinal stromal tumour, survival, prognostic factors, metastasis, adjuvant therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Gastrointestinal stromal tümörler (GİST), gastrointestinal sistemin en sık görülen mezenkimal tümörleri olup genellikle mide ve ince bağırsakta yerleşim gösterir. Hücre kökeni interstisyel Cajal hücreleri olan bu tümörler, klinik davranış açısından oldukça değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, 2010–2025 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'na başvuran GİST tanılı hastaların klinikopatolojik özelliklerini değerlendirmek ve sağkalım ile ilişkili prognostik faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışma, GİST tanısı almış 59 hastanın dosya verilerinin incelenmesiyle yürütülmüştür. Hastalara ait demografik bilgiler, tümör lokalizasyonu, histolojik alt tip, mitotik indeks, Ki-67 proliferasyon oranı, uygulanan tedaviler ve sağkalım verileri analiz edilmiştir. Sağkalım analizlerinde Kaplan-Meier ve çok değişkenli Cox regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların %54,2'si erkek olup yaş ortalaması 60,6±13,5 yıldır. En sık tümör lokalizasyonu %44,1 ile mide, ardından jejunum-ileum gelmektedir. Hastaların %52,6'sı yüksek risk grubundadır. Ortalama Ki-67 oranı %10,75, mitotik indeksin >5 olduğu hastaların oranı %37,3'tür. Küratif cerrahi uygulanan hastaların oranı %67,8 olup, %92,3'üne adjuvan tedavi verilmiştir. Ortalama sağkalım süresi 124,3 aydır. Sağkalımı olumsuz etkileyen faktörler metastaz varlığı, tümör lokalizasyonu ve nüks olarak belirlenmiştir. Sonuçlar: GİST'lerin prognozunu belirlemede tümör lokalizasyonu, mitotik aktivite, risk sınıfı ve metastaz varlığı kritik öneme sahiptir. Klinik yönetimde bireyselleştirilmiş yaklaşımın benimsenmesi ve daha geniş örneklemli ileri çalışmalar yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastrointestinal stromal tumours (GİST) are the most common mesenchymal tumours of the gastrointestinal tract and are usually located in the stomach and small intestine. These tumours, whose cellular origin is interstitial Cajal cells, are highly variable in terms of clinical behaviour. The aim of this study was to evaluate the clinicopathological characteristics of patients diagnosed with GİST admitted to Dicle University Faculty of Medicine, Department of Medical Oncology between 2010 and 2025 and to determine the prognostic factors associated with survival. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study was conducted by analysing the file data of 59 patients diagnosed with GİST. Demographic data, tumour localisation, histological subtype, mitotic index, Ki-67 proliferation rate, treatments and survival data were analysed. Kaplan-Meier and multivariate Cox regression methods were used in survival analyses. Results: 54.2% of the patients were male and the mean age was 60.6±13.5 years. The most common tumour localisation was stomach with 44.1%, followed by jejunum-ileum. 52.6% of the patients were in the high risk group. The mean Ki-67 ratio was 10.75% and the rate of patients with mitotic index >5 was 37.3%. The proportion of patients who underwent curative surgery was 67.8% and 92.3% received adjuvant treatment. The mean survival time was 124.3 months. The factors that negatively affected survival were the presence of metastasis, tumour localisation and recurrence. Conclusion: Tumour localisation, mitotic activity, risk class and presence of metastasis are critical in determining the prognosis of GİSTs. An individualised approach should be adopted in clinical management and further studies with larger samples should be performed.