Şizofreni tanılı hastalarda içselleştirilmiş damgalanmanın işlevsellik ve intihar düşüncesi ile ilişkisi
The relationship of internalized stigma with functionality and suisidal ideation in patients diagnosed with schizophrenia
- Tez No: 960504
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE NEBİOĞLU YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, İçselleştirilmiş Damgalanma, İntihar düşüncesi, İşlevsellik, Schizophrenia, Internalized Stigma, Suicidal Ideation, Functionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyasyon Bilim ve Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, içselleştirilmiş damgalanma düzeylerini değerlendirerek, bu değişkenin intihar düşüncesi ve işlevsellik üzerindeki etkilerini incelemektir. Ayrıca sosyodemografik ve klinik değişkenlerin bu değişkenlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışmaya Mersin Üniversitesi Hastanesi psikiyatri polikliniğine 01.07.2024- 01.12.2024 tarihleri arasında başvuran, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve I ̇statistiksel El Kitabı'na (DSM-5) göre şizofreni tanısı almış ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 64 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik ve klinik veri formu, Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (RHİDÖ), Kısa İşlevsellik Değerlendirme ölçeği (KİDÖ), Global Değerlendirme Ölçeği (GDÖ), Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (PBDÖ), Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (NBDÖ) ve Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği (BİDÖ) uygulanmıştır. Bulgular, içselleştirilmiş damgalanma ile hem intihar düşünceleri hem de işlevsellik arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Yüksek içselleştirilmiş damgalanma puanları, daha yoğun intihar düşünceleri ve daha düşük işlevsellik düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur. Ruhsal hastalıklarda içselleştirilmiş damgalanma ölçeği (RHİDÖ) puanları ile cinsiyet, eğitim düzeyi, sigara ve alkol kullanımı açısından anlamlı fark bulunurken, medeni durum, hastaneye yatış öyküsü, mesleki durum ve özkıyım girişimi açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Bu çalışma, içselleştirilmiş damgalamanın şizofreni hastalarında intihar riski ve işlevsellik üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular, ruhsal hastalıkların damgalanmasına karşı geliştirilecek psikososyal müdahale programlarının önemini ortaya koymakta; özellikle damgalanmanın azaltılmasına yönelik çalışmaların intiharın önlenmesi ve işlevselliğin artırılması açısından katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the levels of internalized stigma and to investigate the impact of this variable on suicidal ideation and functionality. Furthermore, the associations between sociodemographic and clinical variables and these outcomes were examined. The study included 64 patients who were diagnosed with schizophrenia according to The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5), and who voluntarily presented to the outpatient psychiatry clinic of Mersin University Hospital between July 1, 2024, and December 1, 2024. Participants were administered a sociodemographic and clinical data form, the Internalized Stigma of Mental Illness Scale (ISMI), the Brief Functionality Scale (BFS), the Global Assessment of Functioning Scale (GAF), the Scale for the Assessment of Positive Symptoms (SAPS), the Scale for the Assessment of Negative Symptoms (SANS), and the Beck Scale for Suicidal Ideation (BSS). Findings revealed significant associations between internalized stigma and both suicidal ideation and functionality. Higher levels of internalized stigma were associated with more severe suicidal ideation and lower levels of functioning. Significant differences in ISMI scores were observed concerning gender, educational level, and use of tobacco and alcohol, In contrast, no significant differences were found regarding marital status, history of hospitalization, employment status, or suicide attempts. This study highlights the detrimental effects of internalized stigma on suicide risk and functional outcomes in individuals with schizophrenia. The findings underscore the importance of developing psychosocial intervention programs to address mental illness stigma, suggesting that efforts to reduce stigma may contribute to suicide prevention and improvements in functionality.