Orem'in öz bakım yetersizliği teorisi'ne göre verilen bakımın kanserli yetişkinlerin yaşam kalitesi, öz bakım gücü ve iyilik hali üzerine etkisi: Sistematik derleme ve meta-analiz
The effect of nursing care based on Orem's self-care deficit theory on quality of life, self-care agency and well-being in adults with cancer patients: Systematic review and meta-analysis
  1. Tez No: 960637
  2. Yazar: İLKAY YURTSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE KARAGÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Orem, self-care deficit, theory, model, quality of life, self-care agency, well-being, anxiety, depression, loneliness, nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu sistematik inceleme ve meta-analizin amacı, Orem'in Öz Bakım Yetersizliği Teorisi (ÖBYT)'ne göre verilen bakımın kanserli yetişkinlerin yaşam kalitesi, öz bakım gücü ve psikolojik iyilik hali üzerine etkisini belirlemektir. Orem'in ÖBYT'sine göre verilen bakımın, sadece kanserli yetişkin hastalara sunulan hemşirelik bakım sonuçlarına (yaşam kalitesi, öz bakım, anksiyete, depresyon, yalnızlık) etkisinin, güncel çalışmalar da eklenerek değerlendirildiği bir sistematik inceleme ve meta-analiz çalışmasına ihtiyaç vardır. Kapsamlı literatür taraması, Ocak 2023-Şubat 2024 tarihleri arasında uluslararası ve ulusal düzeydeki dijital akademik veri tabanlarında (PubMed, EBSCO (Medline, CINAHL), Embase (OVID), Web of Science, Scopus, Cochrane, TR Dizin, DergiPark ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi (YÖK Tez) gerçekleştirildi. Taramalarda uluslararası veri tabanlarının taranmasında; (Orem's Self-Care Deficit Theory, self-care, self-efficacy, depression, anxiety, cancer, radiotherapy, chemotherapy) anahtar kelimeleri; ulusal veri tabanlarının taranmasında ise (öz bakım, özbakım, Orem, kanser, öz bakım eksikliği, öz bakım gücü) anahtar kelimeleri ve kombinasyonları kullanıldı. Taramaların kayıt edilmesi ve araştırmaların seçiminde Mendeley Reference Manager programı kullanıldı. Literatür tarama, makale seçimi, metodolojik kalite değerlendirme süreçleri iki bağımsız değerlendirici tarafından gerçekleştirildi. Dahil edilecek araştırmaların metodolojik kalitesi, Joanna Briggs Institute tarafından yayınlanan (JBI) kontrol listeleri ile değerlendirildi. Verilerin meta-analizinde Review Manager 5.4.1 programı kullanıldı. Çalışmada 11 araştırma senteze alındı. Araştırmaların toplam örneklem hacmi 766 (deney grubu:383 ve kontrol grubu:383)' tür.
Özet (Çeviri)
The aim of this systematic review and meta-analysis is to determine the effects of care provided based on Orem's Self-Care Deficit Theory (SCDT) on the quality of life, self-care agency, and psychological well-being of adults with cancer. There is a need for a systematic review and meta-analysis that evaluates the effects of nursing care based on Orem's SCDT specifically on adult cancer patients, focusing on outcomes such as quality of life, self-care, anxiety, depression, and loneliness with the inclusion of up-to-date studies. A comprehensive literature search was conducted between January 2023 and February 2024 across international and national academic digital databases (PubMed, EBSCO [Medline, CINAHL], Embase [OVID], Web of Science, Scopus, Cochrane, TR Dizin, DergiPark, and the Council of Higher Education Thesis Center). For the international databases, keywords such as“Orem's Self-Care Deficit Theory”,“self-care”,“self-efficacy”,“depression”,“anxiety”,“cancer”,“radiotherapy”, and“chemotherapy”were used; for the national databases, the keywords and combinations“öz bakım”,“özbakım”,“Orem”,“kanser”,“öz bakım eksikliği”, and“öz bakım gücü”were used. Mendeley Reference Manager was used for study registration and selection. The literature search, article selection, and methodological quality assessment processes were conducted independently by two reviewers. The methodological quality of the studies to be included was assessed using the checklists published by the Joanna Briggs Institute (JBI). Review Manager 5.4.1 software was used for meta-analysis. A total of 11 studies were included in the synthesis, with a combined sample size of 766 participants (383 in the intervention group and 383 in the control group). The findings indicate that care provided based on Orem's SCDT has a positive and improving effect on the quality of life, self-care agency, and psychological well-being (trait and general anxiety, depression, loneliness) of adults with cancer (self-care agency, p < 0.0001; quality of life, p = 0.002; trait/general anxiety, p < 0.0001; depression, p < 0.0001; loneliness, p < 0.0001). However, the effect on state anxiety was not found to be statistically significant (state anxiety, p = 0.08). This study is registered with PROSPERO under the registration number CRD42023431448.