Bor içerikli AN3365 ve AN11251 antibiyotiklerinin E. faecalis ve S. mutans üzerindeki antibakteriyel etkinliklerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the antibacterial activity of boron-based antibiotics AN3365 and AN11251 against enterococcus faecalis and streptococcus mutans
- Tez No: 960693
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİŞ ÇELİKEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: AN3365, AN11251, Enterococcus faecalis, Streptococcus mutans, kanal içi medikament, AN3365, AN11251, Enterococcus faecalis, Streptococcus mutans, medicament
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kök kanal tedavisinde kanal içi medikament olarak antibiyotik kullanımına yönelik güncel yaklaşımlar doğrultusunda, bor içeren yeni nesil antibiyotiklerden AN3365 ve AN11251'in Enterococcus faecalis (E.feacalis) ve Streptococcus mutans (S.mutans) bakterilerindeki antibakteriyel ve insan oral fibroblast hücreleri üzerindeki hücre proliferasyonu, oksidatif stres ve inflamatuar etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: E.feacalis ve S.mutans bakterileri üzerine AN3365, AN11251, metronidazol, iyodoformlu pat ve bu ajanların kombinasyonları uygulanarak minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) ve minimum bakterisidal konsantrasyon (MBK) değerleri agar difüzyon ve broth mikrodilüsyon yöntemleriyle belirlenmiştir. Aynı ajanların insan oral fibroblast hücreleri üzerindeki etkileri ise MTT, total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), IL-1β ve TNF-α testleri ile değerlendirilmiştir. Veriler SPSS ve GraphPad yazılımları ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: AN11251, her iki bakteriye karşı etkisiz bulunmuş; MİK değerinin DMSO ile aynı çıkması etkinliğin çözücüye ait olduğunu göstermiştir. AN3365, hem E. faecalis hem de S. mutans izolatlarına karşı anlamlı antibakteriyel etki göstermiştir; ancak bu etki S. mutans'ta daha belirgindir. Hücre kültürü analizlerinde, AN3365 ve kombinasyonlarının hücre canlılığını artırdığı, oksidatif dengeyi olumlu etkilediği ve inflamasyonu azalttığı gözlenmiştir. AN11251, düşük ve orta konsantrasyonlarda antioksidan kapasiteyi artırırken, yüksek konsantrasyonlarda inflamatuar yanıtı tetikleyebileceği ve hücre canlılığı üzerinde belirgin toksik etki oluşturmadığı görülmüştür. Sonuç: AN3365, antimikrobiyal ve biyouyumlu özellikleri ile umut vadeden bir ajandır. AN11251'in ise immünmodülatör etkileri dikkatle değerlendirilmelidir. Bu ajanlar uygun doz ve kombinasyonlarla gelecekteki tedavi yaklaşımlarında değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the antibacterial activity of the novel boron-based antibiotics AN3365 and AN11251 against Enterococcus faecalis and Streptococcus mutans, as well as their effects on cell proliferation, oxidative stress, and inflammatory response in human oral fibroblast cells, in line with current approaches for intracanal medicament use in endodontic therapy. Materials and Methods: The antibacterial effects of AN3365, AN11251, metronidazole, iodoform paste, and their combinations were assessed using agar diffusion and broth microdilution methods to determine Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) values. The effects on human oral fibroblasts were evaluated using MTT assay, Total Antioxidant Status (TAC), Total Oxidant Status (TOS), and cytokine levels of IL-1β and TNF-α. Data were statistically analyzed using SPSS and GraphPad software. Results: AN11251 was found to be ineffective against both bacterial strains, with MIC values comparable to DMSO, indicating the observed activity was due to the solvent. AN3365 showed significant antibacterial activity against both E. faecalis and S. mutans, with a more pronounced effect on S. mutans. In cell culture analyses, AN3365 and its combinations increased cell viability, improved oxidative balance, and reduced inflammatory cytokine levels. AN11251 increased antioxidant capacity at low to moderate concentrations and induced inflammatory response at higher concentrations, without causing marked cytotoxicity. Conclusion: AN3365 appears to be a promising agent due to its antimicrobial efficacy and biocompatibility. The immunomodulatory effects of AN11251 warrant further investigation. With appropriate dosing and combinations, these agents may hold potential as alternative medicaments in future endodontic treatment strategies.