Türkiye ile İsveç açısından karşılaştırmalı bir yöntemle çocukların katılım haklarının gelişimi: dünü ve bugünü
Development of children's participation rights with a comparative method in terms of Türkiye and Sweden: Yesterday and today
- Tez No: 961060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GÜL GEDİKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hakları, katılım hakkı, Türkiye, İsveç, sosyo-kültürel etkiler, Children's rights, right to participation, Turkey, Sweden, socio-cultural impacts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çocukların katılım hakkı, küresel bir sorun olarak günümüzde her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler, çocukların toplumsal süreçlere katılımını teşvik etmek ve haklarını güvence altına almak için çeşitli yasal ve kurumsal düzenlemeler geliştirmektedir. Türkiye ve İsveç arasındaki karşılaştırmalı analiz, çocukların katılım haklarının hukuki, sosyal ve kültürel çerçevede nasıl şekillendiğini, hangi engellerle karşılaşıldığını ve başarılarının ne derece sürdürülebilir olduğunu ortaya koymaktadır. İsveç'in çocuk haklarıyla ilgili güçlü uygulamaları, özellikle yerel yönetimler ve eğitim alanlarında, Türkiye için örnek teşkil edebilecek önemli dersler sunmaktadır. Bu tez Türkiye ve İsveç'teki çocukların katılım haklarını, sosyal ve hukuki geçmişleriyle birlikte incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'de, çocukların katılımı konusunda çeşitli yasal düzenlemeler yapılmış olsa da uygulamada karşılaşılan sosyo-kültürel engeller ve eksiklikler devam etmektedir. Öte yandan, İsveç'in refah sistemi ve çocuk hakları odaklı yaklaşımları, çocukların karar süreçlerine katılımını mümkün kılan bir ortam yaratmıştır. Türkiye ve İsveç arasındaki farklılıklar, çocukların katılım haklarının geliştirilmesi noktasında önemli bir karşılaştırma sunmaktadır. Bu tez çalışması ile Türkiye'de çocuk katılım hakkının gelişmesi için, eksikliklere dikkat çekerek, hangi adımların atılması gerektiği tartışılmış ve politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Children's right to participation is becoming increasingly important as a global issue today. Both developed and developing countries are developing various legal and institutional arrangements to encourage children's involvement in social processes and to guarantee their rights. A comparative analysis between Turkey and Sweden reveals how children's right to participation is shaped within legal, social, and cultural frameworks, the obstacles encountered, and the extent to which their successes are sustainable. Sweden's strong practices regarding children's rights, particularly in local government and education, offer important lessons that could serve as examples for Turkey. This thesis aims to examine the participation rights of children in Turkey and Sweden, along with their social and legal backgrounds. Although various legal regulations have been put in place in Turkey regarding children's participation, socio-cultural obstacles, and shortcomings continue to be encountered in practice. On the other hand, Sweden's welfare system and child rights-focused approaches have created an environment that enables children to participate in decision-making processes. The differences between Turkey and Sweden provide an important comparison in terms of developing children's participation rights. This thesis discusses the steps that need to be taken to develop children's participation rights in Turkey by drawing attention to the shortcomings and presenting policy recommendations.