Türkmen öğrencilerin Türk Eğitim Sistemine entegrasyonuna ilişkin öğretmen görüşlerinin kapsayıcı eğitim bağlamında incelenmesi
Examination of teachers' views on the integration of Turkmen students into the Turkish Education System in the context of inclusive education
  1. Tez No: 961078
  2. Yazar: MEHMET ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BEKTAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN HAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen Öğrenciler, Kapsayıcı Eğitim, Entegrasyon, Türk Eğitim Sistemi, Öğretmen Görüşleri, Turkmen Students, Inclusive Education, Integration, Turkish Education System, Teacher Perspectives
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Türkmen öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyon süreçlerini kapsayıcı eğitim ilkeleri çerçevesinde öğretmen görüşleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Temel nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla veriler elde edilmiştir. Çalışmanın bulguları; Türkmen öğrencilerin yanlış kimlik algıları, kültürel önyargılar ve kapsayıcı eğitim uygulamalarındaki eksiklikler nedeniyle akademik ve sosyal uyum süreçlerinde birtakım güçlükler yaşadığını göstermektedir. Türkmen öğrencilerin kültürel özelliklerinin ve bireysel ihtiyaçlarının yeterince anlaşılıp eğitim süreçlerine yansıtılmaması, öğretmenlerin kapsayıcı eğitim konusundaki bilgi ve deneyim eksiklikleri, bu öğrenciler için etkili ve kapsayıcı öğrenme ortamlarının oluşturulmasını önemli ölçüde sınırlamaktadır. Bu çalışma ile, Türkmen öğrencilerin entegrasyon sürecini desteklemek amacıyla öğretmenlerin kapsayıcı eğitim farkındalığının artırılması, sınıf içi eğitim uygulamalarının çeşitlendirilmesi ve aile-okul işbirliğinin güçlendirilmesine ilişkin öneriler sunulmaktadır. Ayrıca, Türkmen öğrencilerin yanı sıra eğitim sistemi içinde yer alan tüm öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kapsayıcı eğitim politikalarının geliştirilmesinin önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the integration processes of Turkmen students into the Turkish education system within the framework of inclusive education principles, based on teacher perspectives. Conducted within the framework of a basic qualitative research design, data were collected through semi-structured interviews. The findings indicate that Turkmen students face various challenges in their academic and social adaptation processes due to misperceptions of their identity, cultural prejudices, and shortcomings in the implementation of inclusive education practices. The failure to sufficiently understand and reflect the cultural characteristics and individual needs of Turkmen students in educational processes, combined with teachers' lack of knowledge and experience regarding inclusive education, significantly hinders the development of effective and inclusive learning environments for these students. This study presents recommendations to support the integration of Turkmen students by enhancing teachers' awareness of inclusive education, diversifying classroom instructional practices, and strengthening family-school collaboration. Furthermore, it emphasizes the necessity of developing inclusive education policies that respond not only to the needs of Turkmen students but also to those of all students within the education system.