Obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan diyabeti mimik eden 3T3-L1 hücre modelinde safranal'in insülin duyarlılığı ve adiposit kahverengileşmesi ile ilgili moleküler markörler üzerindeki etkisinin transkripsiyonel düzeyde analizi
Transcriptional analysis of the effect of safranal on molecular markers related to insulin sensitivity and adipocyte browning in a 3T3-L1 cell model that mimics obesity-induced diabetes
- Tez No: 961092
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ÜNAL, DOÇ. DR. FİLİZ ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Adipoz Doku, Kahverengileşme, İnsülin Duyarlılığı, Safranal, Diabetes, Safranal, Adipose Tissue, Insulin Sensitivity, Browning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Obezite, bireyin günlük olarak aldığı ve harcadığı enerji miktarları arasındaki dengesizliğe bağlı olarak ortaya çıkan başta insülin direnci ve diyabet olmak üzere birçok metabolik hastalığın oluşumuna neden olan bir rahatsızlıktır. Diyabet ise insülin salgısında meydana gelen bir aksaklıktan, dokular tarafından insüline verilen yanıtın azalmasından yani dokuların insüline karşı duyarsızlaşmasından veya her iki süreçte meydana gelen durumlar neticesinde ortaya çıkan kandaki şeker miktarında artış ile ilişkilendirilen metabolik hastalıklardan biridir. Birbiriyle yakından bağlantılı olan bu iki hastalığın dünyadaki prevalansı oldukça yüksektir hatta pandemi olarak nitelendirilebilecek boyutlara hızla ilerlemektedir. Bu rahatsızlıklar sebebiyle ise her gün binlerce insan sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır ve bu durum da sağlık sistemi üzerinde önemli bir yük oluşturmaktadır ek olarak bu rahatsızlık kişilerin günlük hayatlarını da zorlaştırmaktadır. Bu rahatsızlıkların tedavisi adına insülin duyarlılığını artırmak ve adipositlerin kahverengileşmesini sağlamak önemli mekanizmalar olarak görülmektedir. Bu sebeple bu mekanizmaların regülasyonunu sağlayacak aynı zamanda aktivasyonlarını indükleyecek yöntemlerin, bitkilerin, bileşiklerin vb. düzenleyicilerinin keşfedilmesi önem arz etmektedir. Tıbbi bitki ve bileşiklerinin kullanımı ise düşük maliyet, yan etkilerinin az olması ve güvenilirlikleri nedeniyle çalışmalarda tercih edilirliklerini artırmaktadır. Safranal safrana özgü karakteristik yapının oluşmasını sağlayan aromatik bileşiktir ve yapılan çalışmalarda safranal'in antioksidan, anti-kanser, anti-mikrobiyal vb. özellikleri olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada öncelikle 3T3-L1 hücre hattının büyütülmesi ve farklılaştırılması ile istenilen modelin sağlanması, sonrasında sırasıyla RNA izolasyonu, cDNA sentezi yapılması, qPCR ile insülin duyarlılığı ve adiposit kahverengileşmesi ile ilgili olan mtHSp70, UCP-1, GLUT-4, PGC-1α markörlerinin transkripsiyonel düzeyde analizi işlemleri gerçekleştirilmiştir. Böylelikle safranal'in insülin duyarlılığı ve adiposit kahverengileşmesi üzerine olan etkisinin literatüre kazandırılması ve diğer çalışmalar için kaynak oluşturulması aynı zamanda alternatif bir tedavi veya önleyici bir seçenek sunmak amaçlanmıştır. Sonuçlar ele alındığında safranalin mtHSP70 ile NF-kb yolu üzerinden antienflamatuvar bir etki göstererek insülin duyarlılığını iyileştirdiği aynı zamanda mitokondriyal biyogeneze katkı gösterdiği anlaşılmıştır. Safranal uygulamasıyla beraber istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmemesine rağmen hem 24 hem de 48 saat uygulamasının GLUT-4'ün mRNA ekspresyon seviyelerinin arttırma yönünde teşvik ettiğini, UCP-1 ve PGC-1α için ise 48 saat uygulamasının mRNA ekspresyon seviyelerinin arttırma yönünde teşvik ettiği görülmüştür. Safranalin gösterdiği bu etkinin moleküler anlamda nasıl olarak gerçekleştiğini anlamak ve yorumlamak için farklı genler ve metotların kullanıldığı daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Obesity is a disorder that causes the formation of many metabolic diseases, especially insulin resistance and diabetes, which occur due to the imbalance between the amount of energy that the individual takes and spends daily. Diabetes, on the other hand, is one of the metabolic diseases associated with an increase in the amount of sugar in the blood that occurs as a result of a disruption in insulin secretion, a decrease in the response to insulin by the tissues, that is, the desensitization of the tissues to insulin, or the conditions that occur in both processes. The prevalence of these two diseases, which are closely related to each other, is quite high in the world, and it is rapidly advancing to dimensions that can be described as a pandemic. Due to these ailments, thousands of people apply to health institutions every day, which creates a significant burden on the health system, in addition, this ailment complicates people's daily lives. Increasing insulin sensitivity and browning of adipocytes are seen as important mechanisms for the treatment of these disorders. For this reason, it is important to discover methods that will regulate these mechanisms and at the same time induce their activation, plants, compounds, etc. The use of medicinal plants and their compounds, on the other hand, increases their preference in studies due to their low cost, low side effects and reliability. Safranal is the aromatic compound that provides the formation of the characteristic structure unique to saffron, and studies have shown that safranal has antioxidant, anti-cancer, anti-microbial, etc. properties. In this study, firstly, the desired model was achieved by growing and differentiating the 3T3-L1 cell line, followed by RNA isolation, cDNA synthesis, transcriptional analysis of mtHSp70, UCP-1, GLUT-4, PGC-1 α markers related to insulin sensitivity and adipocyte browning by qPCR, respectively. Thus, it is aimed to bring the effect of safranal on insulin sensitivity and adipocyte browning to the literature, to create a source for other studies, and to provide an alternative treatment or preventive option. When the results were considered, it was understood that safranal improved insulin sensitivity by showing an anti-inflammatory effect through the NF-kb pathway with mtHSP70 and also contributed to mitochondrial biogenesis. Although statistically significant results were not obtained with safranal administration, it was observed that both 24 and 48 hours of application encouraged the increase of mRNA expression levels of GLUT-4, and 48 hours of application encouraged the increase of mRNA expression levels for UCP-1 and PGC-1α. More studies using different genes and methods are needed to understand and interpret how this effect of saffron occurs in molecular terms.