Biyotinidaz eksikliği olan pediyatrik hastalarda melatonin ve melatonin metaboliti 6-sülfatoksimelatoninin idrar düzeylerinin araştırılması
Investigation of melatonin and melatonin metabolite 6-sulfatoxymelatonin urinary levels in pediatric patients with biotinidase deficiency
  1. Tez No: 961234
  2. Yazar: MILAD RANJBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyotin, Biyotinidaz eksikliği, Melatonin, 6-Sülfatoksimelatonin (6-SM), Biotin, Biyotinidase deficiency, Melatonin, 6- Sulfatoxymelatonin (6-SM)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Biyotinidaz eksikliği Türkiye'de en sık görülen kalıtsal metabolik hastalıklardan biridir. Biyotinidaz geninin patojenik varyantları nedeniyle ortaya çıkar. Otozomal resesif kalıtılır. Tedavi edilmeyen hastalarda cilt döküntüleri, nöromotor gelişme geriliği, nöbetler, görme ve işitme bozuklukları, letarji veya uykusuzluk, hipotoni, ataksi, enflamasyon, immün yetmezlik, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi sorunlar görülebilir. Bu eksikliklerin nedeni biyotin eksikliğinden kaynaklanır. Türkiye'de biyotinidaz eksikliği 2008 yılından beri yenidoğan tarama programına alınmıştır. Melatonin insanda epifiz bezinden salgılanan bir hormondur. Uyku-uyanıklık döngülerinin (sirkadiyen ritm) düzenlenmesinde önemli rolü vardır. Ayrıca antioksidan ve antienflamatuvar etkilere sahiptir. Melatonin sitokrom P450 monooksijenaz enzimleri tarafından hidroksillenir ve 6-sülfatoksimelatonin olarak idrarla atılır. İdrarda 6-sülfatoksimelatonin düzeyi organizmadaki melatonin sentezi ve yıkımının önemli bir göstergesidir. Çalışmamızda yenidoğan tarama programı kapsamında biyotinidaz eksikliği saptanan bebek hastaların (n = 11) ve sağlıklı bebeklerin (n = 10) idrarında melatonin ve melatoninin başlıca metaboliti olan 6-sülfatoksimelatonin düzeyleri ELISA tekniğiyle ölçüldü. Ölçümler ticari kitlerle yapıldı. Aynı idrar örneklerinde kolorimetrik Jaffe yöntemiyle kreatinin ölçümleri Clinlab Laboratuvarı'ında yapıldı. Biyotinidaz eksikliği ile melatonin salınımı arasında ilişki olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: İdrar melatonin ve 6-sülfatoksimelatonin düzeyleri kreatinine oranlandığında kontrol ve hasta grupları arasında istatistiksel olarak önemli bir fark saptanmamıştır. Sonuçlar: Bu tez çalışmasında, biyotinidaz eksikliği tanısı almış pediyatrik hastalarda ve sağlıklı kontrollerde melatonin ve idrardaki başlıca metaboliti 6-sülfatoksimelatonin düzeyleri ölçülmüş, gruplar arasında bir fark bulunamamıştır. Denek sayısının düşüklüğü nedeniyle daha ileri çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Biotinidase deficiency is one of the most commonly seen hereditary metabolic disorders in Türkiye. It occurs due to pathogenic variants of the biotinidase gene. It is inherited in an autosomal recessive manner. In untreated patients, issues such as skin rashes, neuromotor developmental delays, seizures, visual and auditory impairments, lethargy or insomnia, hypotonia, ataxia, inflammation, immune deficiency, attention deficit, and hyperactivity may be observed. The cause of these deficiencies is due to a biotin deficiency. In Türkiye, biotinidase deficiency has been included in the newborn screening program since 2008. Melatonin is a hormone secreted by the pineal gland in humans. It plays an important role in regulating sleep-wake cycles (circadian rhythm). It also has antioxidant and anti-inflammatory effects. Melatonin is hydroxylated by cytochrome P450 monooxygenase enzymes and excreted in urine as 6-sulfatoxymelatonin. The level of 6-sulfatoxymelatonin in urine is an important indicator of melatonin synthesis and degradation in the organism. In our study, melatonin and 6-sulfatoxymelatonin, the main metabolite of melatonin, were measured in the urine of infant patients (n = 11) with biotinidase deficiency as part of the newborn screening program and healthy infants (n = 10) using the ELISA technique. Measurements were made using commercial kits. Creatinine measurements were made in the same urine samples using the colorimetric Jaffe method at the Clinlab Laboratory. The relationship between biotinidase deficiency and melatonin secretion was investigated.Results: When urine melatonin and 6-sulfatoxymelatonin levels were compared to creatinine, no statistically significant difference was found between the control and patient groups. Conclusions: In this thesis study, melatonin and its main metabolite 6-sulfatoxymelatonin levels in urine were measured in pediatric patients diagnosed with biotinidase deficiency and healthy controls, and no difference was found between the groups. Further studies are needed due to the low number of subjects.