Mirastan yoksunluk
Deviation of inheritance
- Tez No: 961325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mirastan Yoksunluk, Mahrumiyet, Mirasçılık Sıfatı, Mirasçılıktan Çıkarma, Inheritance Deprivation, Deprivation of Inheritance, Heir Status, Disinheritance, Amnesty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
MİRASTAN YOKSUNLUK Yağmur KAHVECİOĞLU VURAL Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2025 Danışman: Doç. Dr. Gökhan ŞAHAN ÖZET Toplumların temel yapı taşlarından biri olan aile ilişkileri, bireyler arasında güçlü bir duygusal ve ekonomik bağ kurar. Bu bağlar, bireyin ölümünden sonra bile devam eden çeşitli hukuki sonuçları doğurur. Bu kapsamda, miras hukuku, ölen kişinin malvarlığının kimlere ve hangi koşullarda geçeceğini düzenleyerek hem bireysel hakların korunmasına hem de toplumsal düzenin sağlanmasına katkıda bulunur. Bu tez çalışması, Türk Medeni Kanunu'nun mirastan yoksunluk kurumunu düzenleyen 578. maddesini konu almaktadır. Bu hüküm, mirasbırakana karşı sınırlı sayıda olan ve ciddi sonuçlar doğuran birtakım fiilleri kasten ve hukuka aykırı olarak gerçekleştiren kişilerin mirasçılık sıfatını kendiliğinden sona erdirerek mirasbırakanı ve onun iradesini korumayı amaçlayan bir hükümdür. Tez kapsamında öncelikle mirastan yoksunluk kavramı açıklanmış ve mirastan yoksunluk, mirasçılık sıfatını sona erdiren diğer miras hukuku müesseseleriyle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ardından mirastan yoksunluğa neden olan fiiller ve bu fiillerin unsurları ayrı ayrı ele alınmıştır. Tez kapsamında mirastan yoksunluğun altsoya etkisinin düzenlendiği TMK m. 579 da değerlendirilmiştir. Ayrıca, mirastan yoksunluğu ortadan kaldıran af beyanının da hukuki niteliği, geçerlilik şartları ve ispatı üzerinde durulmuştur. Çalışmada, doktrindeki farklı görüşlere ve Yargıtay içtihatlara yer verilmiş, mevcut düzenlemelerin uygulamadaki yansımaları irdelenmiştir. Bu çalışma, mirastan yoksunluk müessesesinin teorik çerçevesini ortaya koymayı ve doktrindeki tartışmalara ışık tutmayı amaçlamaktadır. Sonuç bölümünde ise mevcut düzenlemeye dair eleştiriler ve öneriler sunulmakla miras hukuku uygulamasına katkıda bulunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
DEVIATION OF INHERITANCE Yağmur KAHVECİOĞLU VURAL Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master Thesis, July 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Gökhan ŞAHAN ABSTRACT Family relations, as a fundamental pillar of society, create strong emotional and economic bonds between individuals. These ties give rise to legal consequences that persist beyond death. In this context, inheritance law plays a key role in protecting individual rights and ensuring social order by regulating the transfer of a deceased person's assets. This thesis focuses on the 578th article of the Turkish Civil Code, which regulates the institution of deprivation of inheritance. This provision aims to protect the heir and the will of the heir by automatically terminating the inheritance title of persons who have committed certain acts against the heir which are limited in number and have serious consequences. This thesis examines the concept of disinheritance, comparing it with other inheritance law institutions that end heirship. It analyzes the acts leading to disinheritance and their elements. Article 579 of the Turkish Civil Code, which addresses the effect of disinheritance on descendants, is evaluated. The legal nature, validity, and proof of forgiveness removing disinheritance are also discussed. The study includes differing views in doctrine and Supreme Court case law, along with practical implications of current regulations. This study aims to set forth the theoretical framework of the concept of deprivation of inheritance and to shed light on the discussions in the doctrine. In the conclusion, it is aimed to contribute to the practice of inheritance law by presenting criticisms and suggestions regarding the current regulation.