Histeroskopi yapılan olgularımızda salin infüzyon sonografi ve histeroskopik tanı değerlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 961452
  2. Yazar: AHMET ZEKİ NESSAR
  3. Danışmanlar: UZMAN HAKAN NAZİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Salin İnfüzyon Sonografi, Histeroskopi, Endometrial Patoloji, Hysteroscopy, Salin İnfusion Sonography, Endometrial Pathology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmada farklı endikasyonlarla histeroskopi uygulanan olgular retrospektif olarak incelendi. Preoperatif dönemde salin infüzyon sonografisi (SİS) ile tanı konulan hastaların histeroskopik tanılarını karşılaştırmayı ve histerokopinin etkinlik ve güvenilirliğini tartışmayı amaçladık. Bu çalışma Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde Ekim 2011- Aralık 2012 tarihleri arasında histeroskopi yapılan 95 hastayı kapsamaktadır. Farklı nedenlerden dolayı histeroskopi planlanan tüm hastalara preoperatif SİS yapıldı. Daha sonra sıkça kullanılan bu iki yötemin tanısal değerleri kaşılaştırıldı. Hastaların kesin tanılarına göre dağılımı ise; 32 hasta (%33.7) polip, 19 hasta (%20) myom, 19 hasta (%20) normal histolojik tanı, 2 hasta (2.1) endometrial hiperplazi, 2 hasta (%2.1) endometrial kanser, 1 hasta (%1.1) endometrit şeklinde bulunmuştur. Histolojik tanı altın standart olarak kabul edildiğinde polip tanısında SİS'nin %90.62 sensitivite, %90.48 spesifite, myom tanısında %84.21 sensitivite, %100 spesifiteye sahip olduğu izlenmeketedir. Histeroskopi polip tanısında %96.87 sensitivite, %90.48 spesifite, myom tanısında ise %84.21 sensitivite, %100 spesifiteye sahip olduğunu tespit ettik. Tartışma: SİS fokal lezyonların tanısında oldukça doyurucu etkinliğe sahip olsa da histeroskopinin endomatrial kavite patolojilerinde giderek yaygınlaşan ve vazgeçilmez bir tanı ve tedavi yöntemi haline geldiğini görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, patients retrospectively analyzed who underwent to hysteroscopy with different indications. We aimed to compare hysteroscopic diagnosis of patients who were diagnosed preoperatively with the salin infusion sonography (SIS) and to discuss the efficiency and accuracy of hysteroscopy. Ninety-five patients who underwent hysteroscopy procedure in Dept of Gyn&Ob, Adana Numune Teaching and Research Hospital ,between October 2011 toDecember 2012, included in this study. Preoperative sonohysterography was performed in all patients who scheduled for hysteroscopy with different indications. Patients underwent to hysteroscopy procedure after the sonohysterographic diagnoses recorded. Afterwards the diagnostic values of these two commonly used methods compared with histological diagnosis that considered the gold standard. Distribution of patients according to the definitive diagnosis are : polyp-32patients (33.7%), myoma-19pts(20%), normal hystologic findings-19pts(20%), endometrial hyperplasia-2pts(2.1%), endometrial carcinoma- 2pts(2.1%), endometritis-1pt(1.1%). In condition of histological diagnosis was considered the gold standard we found that:diagnostic sensitivity and specifity of sonohysterography, respectively: polyp 90.62% and 90.48%, myoma 84.21% and 100%. Diagnostic sensitivity and specifity of histerography, respectively: polyp 96.78% and 90.48%, myoma 84.21% and 100%. Saline infusion sonography ( SIS ) is satisfied us about the focal lesions but in our routine practice hysterescopic approach is gone to widespreading and essential tool for the diagnosis and treatment of endometrial cavity lesions