Acil servise başvuran kritik geriatrik COVİD-19 hastalarında radyolojik görüntüleme ve skorlamaların klinik seyre etkisi
Impact of radiological imaging and clinical scoring systems on the clinical course of critically ill geriatric patients with COVID-19 presenting to the emergency department
  1. Tez No: 961453
  2. Yazar: MERVE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KEKEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, CO-RADS, APACHE-II, MuLBSTA, SII, mortalite, acil servis, COVID-19, CO-RADS, APACHE-II, MuLBSTA, SII, mortality, emergency department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Acil Servise Başvuran Kritik Geriatrik COVID-19 Hastalarında Radyolojik Görüntüleme ve Skorlamaların Klinik Seyre Etkisi Amaç: Acil servise başvuran ve yoğun bakım ünitesine yatışı yapılan 65 yaş ve üzeri kritik geriatrik COVID-19 hastalarında radyolojik görüntüleme (CO-RADS) ve klinik puanlama sistemlerinin (APACHE-II, MuLBSTA, SII) klinik seyir ve ölümü üzerindeki etkilerini araştırdığımız çalışmamızda bu değerlerin birlikte kullanımının hasta yönetiminde klinik seyrin değerini ve klinik karar alma süreçlerine katkısını araştırmak hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Geriye dönük gözlemsel bir çalışma olarak tasarlanan bu araştırma, 11 Mart 2020- 1 Şubat 2023 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na başvuran ve COVID-19 yoğun bakım ünitesine yatırılan 65 yaş ve üzeri 221 hastayı kapsamaktadır. Hastaların demografik verileri, yaşamsal bulguları, laboratuvar sonuçları, CO-RADS evreleri, APACHE-II, MuLBSTA ve SII skorları ile yoğun bakım sonlanımları, otomasyon sistemi ve fiziki dosyalardan elde edildi. Veriler, ölen ve yaşayan hastalar olarak iki gruba ayrılarak karşılaştırıldı. B ul gul ar : Çalışmaya dahil edilen hastaların 122 (%55,2)'si erkek, 99 (%44,8)'u kadın olup, yaş ortalaması 77±7,98 yıldı. Ölüm oranı %49,8 olarak saptandı. Ölen hastalarda APACHE-II ve MuLBSTA puanları anlamlı derecede yüksek, CO-RADS 6 evresi daha sık gözlendi. SII değerleri ölenlerde anlamlı olarak yüksek bulundu. Özellikle ölen hastalarda sistolik/diyastolik kan basıncı, ortalama arteriyel basınç, oksijen satürasyonu ve Glasgow Koma Skalası anlamlı derecede düşük; şok indeksi ise yüksekti; laboratuvar bulgularında NLR, CRP, ferritin, LDH, prokalsitonin, glukoz, BUN, kreatinin, laktat ve gibi inflamatuvar, metabolik ve organ fonksiyonlarını yansıtan biyobelirteçlerin anlamlı şekilde daha yüksek bulunması, COVID-19'un sistemik bir enflamasyon ve çoklu organ yetmezliği ile seyrettiği gerçeğini desteklemektedir. Lojistik regresyon analizinde, KOAH/astım tanısı olmaması, ferritin düzeyindeki her birim artış ve invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç: Kritik geriatrik COVID-19 hastalarında ileri yaş ölüm riskini arttıran önemli faktörlerden biridir. Yaşlı bireylerde eşlik eden kronik hastalıkların varlığı ölüm oranlarını yükseltmektedir. Bu hastalarda CO-RADS, APACHE-II, MuLBSTA ve SII puanlamaların birlikte kullanımı, ölüm ve klinik seyir öngörüsünde önemli bir katkı sağlamaktadır. Özellikle APACHE-II ve MuLBSTA puanlama sistemleri ile SII, yüksek riskli hastaların erken tespitinde etkili araçlardır. CO-RADS 6 evresinin yüksek ölüm oranı ile ilişkisi, ileri radyolojik bulguların klinik değerini vurgulamaktadır. Bu değerlerin acil servis pratiğinde rutin kullanımı, hasta yönetimini uygun hale getirebilir ve ölüm riskini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Impact of Radiological Imaging and Clinical Scoring Systems on the Clinical Course of Critically Ill Geriatric Patients with COVID-19 Presenting to the Emergency Department Introduction: In our study investigating the effects of radiological imaging (CO RADS) and clinical scoring systems (APACHE-II, MuLBSTA, SII) on the clinical course and mortality of critically ill geriatric COVID-19 patients (aged ≥65 years) admitted to the emergency department and subsequently transferred to the intensive care unit, we aimed to evaluate the prognostic value of these parameters when used in combination and their contribution to clinical decision-making processes in patient management. Materials and Methods: This retrospective observational study included 221 patients aged 65 years and older who were admitted to the Emergency Department (ED) of Çukurova University Faculty of Medicine and subsequently transferred to the COVID-19 intensive care unit between March 11, 2020, and February 1, 2023. Demographic data, vital signs, laboratory results, CO-RADS stages, APACHE-II, MuLBSTA, and SII scores, as well as intensive care outcomes, were retrieved from the hospital's automation system and physical patient files. The data were divided into two groups-deceased and surviving patients-and compared accordingly. Results: Of the patients included in the study, 122 (55.2%) were male, and 99 (44.8%) were female, with a mean age of 77 ± 7.98 years. The mortality rate was determined to be 49.8%. In deceased patients, APACHE-II and MuLBSTA scores were significantly higher, and CO-RADS stage 6 was more frequently observed. SII values were also significantly elevated in the deceased group. Notably, deceased patients exhibited significantly lower systolic/diastolic blood pressure, mean arterial pressure, oxygen saturation, and Glasgow Coma Scale scores, while the shock index was higher. Laboratory findings revealed significantly higher levels of inflammatory, metabolic, and organ function biomarkers, including NLR, CRP, ferritin, LDH, procalcitonin, glucose, BUN, creatinine, and lactate, in deceased patients, supporting the notion that COVID-19 is characterized by systemic inflammation and multi-organ failure. Logistic regression analysis identified the absence of a COPD/asthma diagnosis, each unit increase in ferritin levels, and the need for invasive mechanical ventilation as independent risk factors for mortality. Conclusion: Advanced age is a significant factor increasing mortality risk in critically ill geriatric COVID-19 patients. The presence of comorbid chronic conditions in elderly individuals further elevates mortality rates. The combined use of CO-RADS, APACHE-II, MuLBSTA, and SII scoring systems significantly enhances the prediction of mortality and clinical course in these patients. In particular, APACHE-II, MuLBSTA, and SII serve as effective tools for the early identification of high-risk patients. The association of CO-RADS stage 6 with high mortality rates underscores the clinical value of advanced radiological findings. Routine implementation of these scoring systems in ED practice could optimize patient management and potentially reduce mortality risk.