Türkiye'de 1980 sonrası uygulanan kamu borçlanma politikalarının ekonomik etkileri
The Economics effects of public browing policy applied after 1980 in Turkey
  1. Tez No: 96146
  2. Yazar: TAMER YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDEMEN ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Kesimi, Borçlanma, İç Borç, Dış Borç
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Son yıllardaki iktisadi gelişmelere damgasını vuran temel unsur kamu açıklan ve bu açıkların finansman yöntemleridir. Devletin finansman kaynaklan içerisinde en önemli ve büyük payı vergiler oluşturmaktadır. Yapılması düşünülen harcamaların elde edilecek gelirlerden fazla olması durumunda hükümetler borçlanma yolunu tercih etmektedirler. Devletin yapmak zorunda olduğu harcamaları finanse etmek için gelir türleri arasında yapacağı tercih ekonomik, mali ve sosyal koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kamu finansmanının mali piyasalardan borçlanılarak sağlanması Türkiye'de faiz hadlerini yükseltmektedir. Böylelikle içerden borçlanma daha da maliyetli hale gelmekte ve sistem kısır döngüye doğru gitmektedir. Ayrıca yüksek faiz oranları ülkeye sermaye girişini özendirmektedir. Bu da Türk Lirasının reel olarak değer kazanmasına yol açmaktadır. Türk Lirasının reel olarak değer kazanması da ihracat üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Kısır döngü kamu açıklarının azaltılmasına yönelik kararlı politikalarla kınlamadığında, Merkez Bankası kaynaklarına başvurulması gündeme gelmektedir. Kamu açıklarının Merkez Bankası kaynaklarından finanse edilmesi enflasyonist etki yaratmaktadır. Sistemin likiditesinin bu kanalla artırılması bir yandan talep fazlası olarak mal ve hizmet piyasalarına yansırken, diğer yandan da kısmen döviz talebi olarak Merkez Bankası'na geri dönmekte ve Türk Lirasının değer kaybetmesi yönünde baskı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY The main factor that made an important impact on the economical development for the last years has been public deficits and the financing methods of those deficits. Taxes make the most important and big share in terms of slate's sources. Tn case of the excess of the expected outcome compared to the income, governments prefer borrowing. To finance government's indispensable expenses, her preference between the types of income can vary according to economic, financial and social conditions. Public financing through borrowing from financial market increases the interest rates in Turkey. Thus internal loan becomes more costly and the system gets into a vicious circle. Furthermore, higher interest rates block the capital flow into the country, which causes real increase of Turkish Lira. The real value increase of Turkish Lira produces a negative effect on export. When the vicious circle isn't overcome by decisive policies on reducing public deficits, it is resorted to the sources of the central bank. The financing of the Public deficits by the Central Bank produces an inflationary effect. While the increase of the system's liquidity through these means is reflected on goods and services as demand surplus, on the other hand, it returns back to the Central Bank as a partial exchange currency and it also puts a pressure on the devaluation of Turkish Lira. Key Words 1- Public Sector 2- Borrowing 3- Internal Debt 4- External Debt 5- Interest