Malign melanom hastalarında antimikrobiyal peptitlerin diagnostik ve prognostik rolü
Diagnostic and prognostic role of antimicrobial peptides in patients with Malignant melanoma
- Tez No: 961517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP GÜLSÜM GÜÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: malign melanom, antimikrobiyal peptitler, defensinler, kanser biyomarkırları, malignant melanoma, antimicrobial peptides, defensins, cancer biomarkers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Malign melanom, melanositlerden köken alan, yüksek mortalite oranı ve biyolojik agresifliği ile dikkat çeken bir deri kanseridir. Erken evrede tanı konulduğunda cerrahi tedavi ile yüksek oranda kür sağlanabilse de ileri evrelerde metastaz eğilimi ve tedaviye dirençli seyri nedeniyle ciddi bir klinik sorun oluşturmaktadır. Günümüzde malign melanomun patogenezinde yalnızca genetik ve moleküler değişiklikler değil, aynı zamanda immün sistemin rolü de ön plana çıkmaktadır. Antimikrobiyal peptitler (AMP'ler), doğuştan gelen immün yanıtın temel bileşenlerinden olup bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi pek çok patojene karşı geniş spektrumlu antimikrobiyal aktivite göstermektedir. Bunun yanı sıra immün yanıtın düzenlenmesi, inflamasyonun modülasyonu ve hücresel proliferasyonun etkilenmesi gibi fonksiyonları da giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, AMP'lerin kanser biyolojisinde yalnızca savunma işleviyle değil, aynı zamanda tümör mikroçevresi, hücre proliferasyonu, anjiyogenez ve metastatik süreçler üzerinde de etkili olabileceğini göstermiştir. Malign melanomda AMP'lerin ekspresyon düzeyleri ve dağılımının, hastalığın erken tanısında ve prognozun öngörülmesinde belirleyici olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, AMP'lerin melanomda tanısal ve prognostik biyomarker olarak potansiyellerinin araştırılması, hem klinik yönetim hem de hedefe yönelik yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Amaç: Bu çalışmada, malign melanom hastalarında antimikrobiyal peptitlerin (AMP'ler) ekspresyon düzeylerinin incelenmesi ve bu moleküllerin tanısal ve prognostik belirteç olarak potansiyel rollerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Malign melanom tanısı alan hastaların kan plazmalarında belirli AMP'lerin moleküler yöntemlerle ekspresyon düzeyleri değerlendirildi. Bulgular, klinikopatolojik veriler ve hasta prognozları ile ilişkilendirilerek analiz edildi. Bulgular: AMP'lerin ekspresyon düzeylerinde malign melanom olguları ile sağlıklı gönüllüler arasında anlamlı istatistiksel farklılıklar saptandı. Ayrıca belirli AMP'lerin yüksek veya düşük ekspresyonunun, tümör kalınlığı, mitotik aktivite, metastaz varlığı ve sağkalım gibi prognostik parametrelerle korelasyon gösterdiği izlendi. Sonuçlar: Bu çalışma, AMP'lerin malign melanomda yalnızca immün sistemin savunma bileşenleri değil, aynı zamanda hastalığın tanısı ve prognozunun öngörülmesinde potansiyel biyomarker adayları olabileceğini ortaya koymaktadır. Bulgular, gelecekte AMP'lerin klinik kullanımına yönelik yeni stratejilerin geliştirilmesine ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Malignant melanoma is a skin cancer originating from melanocytes, characterized by its high mortality rate and biological aggressiveness. While early-stage diagnosis allows for a high rate of cure through surgical intervention, advanced stages pose a significant clinical challenge due to their tendency to metastasize and resistance to therapy. In recent years, not only genetic and molecular alterations but also the role of the immune system have been emphasized in the pathogenesis of malignant melanoma. Antimicrobial peptides (AMPs) are key components of the innate immune response, exhibiting broad-spectrum antimicrobial activity against various pathogens including bacteria, viruses, and fungi. Beyond this antimicrobial function, AMPs have gained increasing attention for their roles in immune regulation, modulation of inflammation, and influence on cellular proliferation. Recent studies suggest that AMPs are involved not only in host defense but also in processes such as tumor microenvironment modulation, cell proliferation, angiogenesis, and metastatic progression. The expression levels and distribution of AMPs in malignant melanoma are thought to be significant in both the early diagnosis and prognostic evaluation of the disease. Therefore, investigating the potential of AMPs as diagnostic and prognostic biomarkers in melanoma is of great importance for both clinical management and the development of novel targeted therapeutic strategies. Objective: The aim of this study was to investigate the expression levels of antimicrobial peptides (AMPs) in patients with malignant melanoma and to evaluate their potential roles as diagnostic and prognostic biomarkers. Materials and Methods: Expression levels of selected AMPs were assessed in the plasma samples of patients diagnosed with malignant melanoma using molecular techniques. The findings were analyzed in correlation with clinicopathological data and patient prognosis. Results: Significant differences were observed in AMP expression levels between malignant melanoma cases and healthy controls. Furthermore, high or low expression levels of certain AMPs showed correlation with prognostic parameters such as tumor thickness, mitotic activity, presence of metastasis, and survival. Conclusion: This study demonstrates that AMPs may serve not only as innate immune defense molecules but also as potential biomarkers in the diagnosis and prognostic evaluation of malignant melanoma. These findings may provide valuable insights for the development of future clinical applications and novel strategies involving AMPs.