BİLSEM öğrencilerinin First Lego League yarışmalarına ilişkin görüş ve önerileri
Opinions and suggestions of BILSEM students regarding First Lego League competitions
  1. Tez No: 961518
  2. Yazar: ŞULE KORKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞİN KAPLAN SAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: üstün yetenekliler, bilim ve sanat merkezi, first lego league, stem, yarışma temelli öğrenme, 21. yüzyıl becerileri, gifted students, Science and Art Center, First Lego League, STEM, competition-based learning, 21st-century skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) öğrenim gören üstün yetenekli öğrencilerin First Lego League (FLL) yarışmalarına ilişkin deneyimlerini, bu deneyimlerin eğitimsel çıktılara etkisini ve öğrencilerin yarışmaya dair görüşlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) temelli yarışmaların öğrencilerin 21. yüzyıl becerileri üzerindeki etkisi gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, özellikle proje temelli ve çok boyutlu yapıya sahip olan FLL yarışmalarının, üstün yetenekli öğrencilerin gelişimine olan katkısının bütüncül bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Araştırma nitel yöntemlerden olgubilim (fenomenoloji) deseniyle yürütülmüş, 2023-2024 eğitim öğretim yılında FLL yarışmasına katılmış ve BİLSEM'de öğrenim gören 12 üstün yetenekli öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu süreçte elde edilen verilerden temalar, alt temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma bulguları, öğrencilerin yarışmaya ilişkin tutumlarının genel olarak olumlu olduğunu göstermektedir. Öğrenciler eleştirel ve yaratıcı düşünme, problem çözme, iletişim ve takım çalışması gibi becerilerinin geliştiğini belirtmişlerdir. Ayrıca teknoloji kullanımının arttığı, okul derslerine olan ilgilerinin yükseldiği ve mesleki farkındalıklarının geliştiği vurgulanmıştır. Bazı katılımcılar takım içi iletişim sorunlarına, mentorluk eksikliklerine ve yarışma kriterlerinin belirsizliğine dikkat çekmiştir. Sonuç olarak, FLL yarışmaları teknik becerilerin yanı sıra sosyal ve duyuşsal gelişime de katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the experiences of gifted students enrolled in Science and Art Centers regarding the First Lego League (FLL) competitions, the impact of these experiences on educational outcomes, and students' opinions and suggestions about the competition. STEM-based (Science, Technology, Engineering, Mathematics) competitions are gaining increasing importance due to their contribution to the development of students' 21st-century skills. In this context, it is essential to evaluate the effects of FLL competitions—known for their project-based and multidimensional structure—on gifted students from a holistic perspective. The study was conducted using a qualitative research design, specifically the phenomenological approach. The participants were 12 gifted students enrolled in BİLSEM who actively participated in the FLL competition during the 2023–2024 academic year. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using content analysis. Themes, sub-themes, and codes were created based on the participants' responses. Findings revealed that students generally had positive attitudes toward the competition. They reported improvements in critical and creative thinking, problem-solving, communication, and teamwork skills. Additionally, they emphasized increased use of technology, higher interest in school subjects, and enhanced career awareness. However, some students pointed out challenges such as difficulties in team communication, insufficient mentoring support, and unclear competition criteria. Overall, the study shows that FLL competitions contribute not only to technical skill development but also to social and emotional growth.