Post-op laparoskopik sleeve gastrektomi hastalarında rezekte edilen mide hacminin erken dönem beslenme durumu, vücut kompozisyonu, bazı biyokimyasal değişkenler ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The relationship between resected gastric volume and earlyterm nutritional status, body composition, some biochemicalvariables and life quality in post-op laparoscopic sleevegastrectomy patients
- Tez No: 961550
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP DEMİR FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Beslenme, Rezekte Mide Hacmi, Laparoscopic Sleeve Gastrectomy, Nutrition, Resected Stomach Volume
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sleeve gastrektomi (SG) obezitenin cerrahi tedavi sürecindeki yüksek başarı yanıtı ile sıklıkla tercih edilen bir teknik olup, operasyon sırasında“rezekte edilen mide hacmi”bireyler arasında değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmada post-op bariyatrik hastalarda alınan mide hacminin boyutu ile post-op süreçte hastanın beslenme durumu, yaşam kalitesi; erken dönemde (0, 15, 30, 60. gün) vücut kompozisyonu değişkenleri (BKİ, %EWL, %TWL), besin ögesi alım miktarları; erken dönem (post-op 60.gün) kan lipit profili, karbonhidrat metabolizması değişkenleri (HOMA-IR, açlık insulin/glukoz) ile mineral yetersizlikleri ile kişinin yaşam kalitesi ve vücut kompozisyonu bileşenleri arasındaki ilişkinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, ameliyat olmaya gönüllü BKI değeri ≥30 kg/cm2 olma kriterlerini karşılayan; daha önce herhangi bir obezite cerrahisi operasyonu geçirmemiş ve rutin ilaç kullanmayan hastalar başta olmak üzere 37 katılımcı (18-65 yaş) dahil edilmiştir. Araştırma için, MUKCE2024/37 onaylı etik kurul onayı alındıktan sonra, gönüllü katılımcılara ulaşılmıştır. Mide ameliyatı sırasında“rezekte mide hacim ölçüleri”ensüflatör cihazile ölçülmüş; operasyon sonrası 15, 30, 60. Günlerde kişilerden detaylı üçer günlük besin tüketim kaydı (her katılımcıdan toplamda 9 gün olmak üzere) alınarak, net miktarlar BEBİS 9.0 ile analiz edilmiştir. Katılımcıların antropometrik ölçümleri ve yaşam kalitesi indeks formları operasyon öncesi/sonrası olmak üzere takip edilmiş; biyokimyasal tetkikleri ise rutin kontrollerden elde edilmiştir. Bu çalışma sonucunda, katılımcıların yağ kütlesi (%), abdominal yağlanma (%), yağ dışı kütle (FFM) (kg) değerleri periyodik olarak zamanla ilişkili olarak azalırken (p0.05). Yalnızca preoperatif dönemde, serum açlık glikoz (r=-0.341, p=0.042) ve total kolesterol (r= -0.341, p= 0.042) değerleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş; rezekte mide hacimleri ile SF-36 anket skorlamaları arasında istatistiksel anlamlı bir korelasyon saptanamamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, SG obezitenin tedavisinde ve biyokimyasal parametrelerin iyileştirilmesinde kullanılan etkili tedavi alternatiflerinden biridir. Rezekte edilen mide hacmi ile pre-operatif dönem vücut ağırlığı, boy uzunluğu, vücut yüzeyi değişkenleri arasındaki korelasyon anlamlıyken; post-operatif dönemdeki makro/mikro besin ögesi alım miktarları ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Sleeve gastrectomy (SG) is a frequently preferred technique with its high success rate in the surgical treatment of obesity, and the“resected stomach volume”during the operation varies among individuals. This study aimed to demonstrate the relationship between the size of the stomach volume removed in post-op bariatric patients and the patient's nutritional status and quality of life in the post-op period; early (0, 15, 30, 60th days) body composition variables (BMI, %EWL, %TWL), nutrient intake amounts; early (post-op 60th day) blood lipid profile, carbohydrate metabolism variables (HOMA-IR, fasting insulin/glucose) and mineral deficiencies with the individual's quality of life and body composition components. The study included 37 participants (18-65 years of age), primarily patients who (i) volunteered to undergo surgery and met the criteria of having a BMI value of ≥30 kg/cm2, (ii) had not undergone any bariatric surgery before, and (iii) were not using routine medication. For the study, after obtaining ethics committee approval approved by MUKCE2024/37, volunteer participants were contacted. During gastric surgery,“resected stomach volume measurements”were measured with an insufflator device; on the 15th, 30th and 60th days after the operation, detailed three-day food consumption records (a total of 9 days from each participant) were taken from the participants and the net amounts were analyzed with BEBİS 9.0. Anthropometric measurements and quality of life index forms of the participants were followed up before and after the operation; biochemical examinations were obtained from routine controls. As a result of this study, while the participants' fat mass (%), abdominal adiposity (%), fat-free mass (FFM) (kg) values periodically decreased in relation to time (p0.05). Only in the preoperative period, the correlation between serum fasting glucose (r=-0.341, p=0.042) and total cholesterol (r=-0.341, p=0.042) values was found to be statistically significant; no statistically significant correlation was found between resected stomach volumes and SF-36 questionnaire scores (p>0.05). In conclusion, SG is one of the effective treatment alternatives used in the treatment of obesity and improvement of biochemical parameters. While the correlation between resected stomach volume and pre-operative body weight, height, body surface area variables was significant; it was related to macro/micronutrient intake amounts in the postoperative period.