Devlet arşivleri başkanlığı bina eminliği fonu keşif defterlerindeki İstanbul (Bahr-i Siyah) Boğazı kale ve tabyaları
The fortresses and redoubts of the İstanbul (Black Sea) strait as recorded in the survey registers of the directorate of state archives, building custodianship fund
  1. Tez No: 961617
  2. Yazar: HİLAL NUR GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bahr-i Siyah, kale, tabya, keşif defteri, Bina Eminliği, Black Sea, castles. Building, Building Eminence Fund, exploration books
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
İstanbul Boğazı tarih boyunca geçiş noktası olarak jeopolitik önemini korumuştur. İstanbul şehrinin güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla İstanbul Boğazı'nda kale ve tabyalar inşa edilmiştir. İstanbul'un Türkler tarafından fetihle beraber Osmanlı Devleti mevcut kaleleri tamir ederek ve yenilerini de inşa ederek güvenliği arttırmaya çalışmıştır. 18-19. yüzyıllarda silah teknolojisindeki gelişmelerin sonucu olarak kaleler önemini yitirerek yerlerini tabyalara bırakmışlar ve sonrasında da bonetler savunma yapıları olarak kullanılmıştır. Osmanlı Devleti tarafından inşa edilen Bahr-i Siyah Boğazındaki kale ve tabyalara ait birinci elden kaynaklar olarak Osmanlı arşivlerinde kayıtlar mevcuttur. Bu belgeler arasındaki Bina Eminliği Fonu keşif defterlerinden Bahr-i Siyah Boğazı'nda yapılan 9 adet defterin incelenmesi sonucunda 8 adet kale ile 8 adet tabya belirlenmiştir. Defterdeki kayıtlardan, kale ve tabyaların inşa, tamir, tarih, yenileme çalışmaları, yapıların konumları, mimari özellikleri, planları, bölümleri, süsleme, malzeme ile yapılan masraflarına ait detaylı bilgilere ulaşılmaktadır. Yapıların yerinde incelenmesiyle günümüzdeki durumları tespit edilmiştir. Kale ve tabyalara ait arşiv belge, defter, plan, kroki, fotoğraf ve haritalar kullanılarak yapıların katalog bölümleri oluşturulmuştur. Keşif defterleri aracılığıyla günümüze gelemeyen kale ve tabyalara ait bilgilere ulaşılması, kültürel miras zenginliğine katkı sunmaktadır. Defterler, sanat tarihi ve savunma mimarisinin eksiklerinin giderilmesini, yeni bilgilerin gün yüzüne çıkarılmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Bosphorus has maintained its geopolitical importance as a transit point throughout history. In order to ensure the security of the city of Istanbul, fortresses and bastions were built in the Bosphorus. With the conquest of Istanbul by the Turks, the Ottoman Empire tried to increase the security by repairing existing castles and building new ones. As a result of the developments in weapon technology in the 18th-19th centuries, castles lost their importance and were replaced by bastions. After a while, bonets were used as defense structures. The Ottoman archives contain many records that serve as first-hand sources of information about the castles and bastions built by the Ottoman Empire on the Istanbul (Black Sea) Strait. As a result of the examination of the 9 books of the Building Eminence Fund exploration books among these documents, 8 fortresses and 8 bastions were identified in the Istanbul (Black Sea) Strait. The records in the ledger provide detailed information on the construction, repair, history, renovation works, locations, architectural features, plans, sections, ornamentation, materials and costs of the castles and bastions. By examining the structures on their location, their current conditions were determined. The catalog sections of the buildings were created by using archival documents, notebooks, plans, sketches, photographs and maps of castles and bastions. Exploration notebooks provide access to information about castles and bastions that have not survived to the present day, thereby contributing to the richness of our cultural heritage. The notebooks ensure that the deficiencies of art history and defense architecture are eliminated and shedding new light on the subject.