İran'ın Güney Kafkasya politikasına dair güvenlik ikilemi: Azerbaycan ve Ermenistan
The security dilemma of Iran's South Caucasus policy: Azerbaijan and Armenia
  1. Tez No: 961683
  2. Yazar: ILGAR VERDİKHANOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNGÖR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran 1, Güney Kafkasya 2, Azerbaycan 3, Ermenistan 4, Karabağ 5, Iran 1, South Caucasus 2, Azerbaijan 3, Armenia 4, Karabakh 5
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Güney Kafkasya, tarih boyunca hem doğal kaynakları hem de jeopolitik ve stratejik konumu nedeniyle büyük güçlerin ve bölgesel aktörlerin ilgisini çekmiştir. İran, Güney Kafkasya'da önemli bir aktör olarak, özellikle Azerbaycan ve Ermenistan ile olan ilişkilerinde karmaşık ve çok boyutlu bir politika izlemektedir. İran, coğrafi ve etnik sebeplerle Güney Azerbaycan'daki Türk nüfusun ayrılma isteklerinden kaygı duymakta ve bu durumu kontrol altına almak için çeşitli diplomatik ve askeri stratejiler geliştirmektedir. Bu durum, İran'ın Azerbaycan ile olan ilişkilerini karmaşıklaştırırken, Ermenistan ile ilişkilerini güçlendirmeye teşvik etmiştir. İran, Azerbaycan'ın Batılı enerji şirketleriyle işbirliğinin oluşturduğu tehlikelere dikkat ederek, bu durumu engellemeye çalışmaktadır. 2020'deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı, İran için stratejik bir kriz oluşturmuştur. Bu savaş, İran'ın güvenlik endişelerini artırmış ve bölgedeki etkisini kaybetmekten korkarak Ermenistan'a destek verme ihtiyacını doğurmuştur. Çalışmada, İran'ın bölgesel politikalarını şekillendiren temel dinamikler, ikili ilişkiler ve bölgesel/küresel aktörlerin etkileri incelenmektedir. Araştırma, İran'ın bölgesel politikalarının tarihsel arka planı, güncel gelişmeler ve gelecek perspektifler çerçevesinde değerlendirilmesini içermektedir. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı çalışmada, birincil ve ikincil kaynakların analizi yapılmış, uzman görüşmeleri, resmi evraklardan ve kitap, makale, tez, rapor ve elektronik kaynaklardan faydalanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, İran'ın Güney Kafkasya politikalarının pragmatik bir zeminde şekillendiği ve bölgesel dengeleri gözeten çok yönlü bir stratejiye dayandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the South Caucasus has attracted the attention of great powers and regional actors due to its natural resources as well as its geopolitical and strategic location. As an important actor in the South Caucasus, Iran pursues a complex and multidimensional policy, especially in its relations with Azerbaijan and Armenia. Iran is concerned about the secessionist aspirations of the Turkish population in South Azerbaijan for geographical and ethnic reasons and has developed various diplomatic and military strategies to contain this situation. This has complicated Iran's relations with Azerbaijan and encouraged it to strengthen its relations with Armenia. Iran is mindful of the dangers posed by Azerbaijan's cooperation with Western energy companies and is trying to prevent this situation. The Second Nagorno-Karabakh War in 2020 posed a strategic crisis for Iran. This war increased Iran's security concerns and created the need to support Armenia, fearing the loss of its influence in the region. The study examines the main dynamics shaping Iran's regional policies, bilateral relations and the influence of regional/global actors. The research includes the evaluation of Iran's regional policies within the framework of historical background, current developments and future perspectives. Qualitative research methods were used to analyze primary and secondary sources, expert interviews, official documents, books, articles, theses, reports and electronic resources. The study concluded that Iran's South Caucasus policies are shaped on a pragmatic basis and are based on a multifaceted strategy that takes into account regional balances.