Ultimate inbrinsic SNR in magnetic resonance imaging by optimizing the EM field generated by internal coils
Manyetik rezonans görüntülemedeki nihai içsel sinyal/gürültü oranının dahili bobinlerce oluşturulan elektromanyetik alanın optimizasyon ile belirlenmesi
- Tez No: 96199
- Danışmanlar: DR. ERGİN ATALAR, DR. AYHAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnetic Resonance Imaging (MRI), wave equation, cylindrical wave representation, constraint optimization IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Manyetik rezonans görüntüleme deneyindeki nihai içsel sinyal gürütlü oranı'nı (SGO) bulmak için kullanılan bir yönetem insan vücudu modeline uygu lanmıştır. Bu yöntemde vücut içindeki rasgele elektromanyetik alanı ifade etmek için silindirik dalga açlımı kullanılmaktadır. Bu alan sinyalin geldiği alandaki bir noktanın mümkün olan maksimum içsel SGO'ını bulmak için op timize edilir ve bu işlem vücuttaki her nokta için tekrarlanır. Optimizasyon maksimum içsel SGO'ı veren açılım modlarıyla ilintili katsayı kümesini bularak yapılır. Bu yöntem nihai içsel SGO ve ilgili optimum elektromanyetik alanı alıcı bobin konfigürasyonunu bulma gereği olmaksızın belirlemeyi mümkün kılar. ivBu çalışmanın sonuçlan halihazırda mevcut olan ticari bobinlerin verimliliğini ve daha ne kadar geliştirilebileceklerini incelemede kullanılabilir. Ayrıca, önerilen çözüm iç ve dış Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) bobinlerinin performans fakım belirlemede kullanılabilir. Son olarak, insan vücudundaki optimum elektromanyetik alanın bilgisi bir ters problemin çözümüyle bu alanı yapacak bobin konfigürasyonunu bulamada kullanılabilir. Anahtar Kelimeler. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), dalga denklemi, süindrik dalga gösterimi, kısıtli eniyileme
Özet (Çeviri)
A method to find the ultimate intrinsic signal-to-noise ratio (ISNR) in a magnetic resonance imaging experiment is applied to a human body model. The method uses cylindrical wave expansion to represent an arbitrary electro magnetic field inside the body. This field is optimized to give the maximum possible ISNR for some point of interest from which the signal is received, and repeated for all points inside the body. Optimization is conducted by finding the set of coefficients associated with expansion modes that give the maximum ISNR. Application of this method enables the determination of the ultimate ISNR and the associated optimum electromagnetic field without the necessity of finding the receiving coil configuration needed to obtain the ultimate value of ISNR. IllResults of this work can be used to examine the efficiency of already avail able commercial coils and how far they can be improved. Moreover, the solu tion can be used to determine the performance difference between internal and external Magnetic Resonance Imaging (MRI) coils. Finally, knowledge of the optimum electromagnetic field inside the human body can be used to find the coil configuration that can radiate this field by solving an inverse problem.