Structural and electronic properties of carbon-based materials
Karbon-temelli materyallerin yapısal ve elektronik özellikleri
  1. Tez No: 96200
  2. Yazar: ÇETİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. SALİM ÇIRACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kübane molekülü, Katı kübane, Karbon nanotüpler, Kuvan tum moleküler dinamik, Elektronik yapı hesapları iv, Cubane molecule, Solid cubane, Carbon nanotubes, Quantum molecular dynamics, Electronic structure calculations n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Özet KARBON-TEMELLI MATERYALLERİN YAPISAL VE ELEKTRONİK ÖZELLİKLERİ Çetin Kılıç Fizik Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Salim Çır acı Haziran 2000 Bu tezde, ilk prensiplere dayalı metodlar ve ayrıca sıkı-bağlanma ve empirik potansiyel modeller kullanılarak karbon-temelli materyaller nano skalada in celendi. İlgi odağı kafes benzeri yapılar arasında kübane molekülünde ve grafit-temelli materyaller arasında karbon nanotüplerdedir. İlk prensiplere dayalı hesaplar kübane benzeri yapıların Si ve Ge gibi diğer grup IV elementleri için de var olabileceklerini öngörüyor. Yüksek sıcaklıkta kuvantum moleküler dinamik simülasyonları yapılarak kübane'den cyclooctatetraene'e bir dönüşüm yolu belirlendi. Kübane katısının yapısal ve elektronik özellikleriyle birlikte alkali metal atomlarıyla katkılanması incelendi. Karbon nanotüplerin basınç altında incelendiği çalışmada komşu nanotüpler arasında kovalent bağ kurulmasına binaen yeni karbon formları belirlendi. Tek duvarlı karbon nanotüplerin elektronik yapısının radyal deformasyonlardan etkilendiği gösterildi. Mesela, bazı zigzag nanotüplerin baskı sonucunda yarıiletkenlikten metalliğe geçiş gösterdiği bulundu. Bu özellik kullanılarak değişebilir ve geri dönümlü kuvantum yapılarının bir karbon nanotüp üzerinde var edilebileceği gösterildi. Son olarak, ııınano skalada aykırı moleküler aygıtlara imkan tanıyacak başka kuvantum yapıları önerildi.
Özet (Çeviri)
Abstract STRUCTURAL AND ELECTRONIC PROPERTIES OF CARBON-BASED MATERIALS Çetin Kılıç Ph. D. in Physics Supervisor: Prof. Salim Çıracı June 2000 In this thesis, some carbon-based materials in nano scale have been investigated by using first-principles methods as well as transferable tight-binding and empirical potential models. The focus of interest has been in the cubane molecule among cage-like structures and in the carbon nanotubes among graphite-related materials. The first-principles calculations predict that cubane-like structures can exist for other group IV elements such as Si and Ge. The energetics and dynamics of such molecules has been studied. By performing quantum molecular dynamics simulations at high temperature a deformation path from cubane to cyclooctatetraene has been established. For solid cubane the structural and electronic properties and doping by alkali metal atoms have been studied. In the study of carbon nanotubes under pressure some new carbon forms due to covalent bonding between the neighboring tubes has been identified. It has been shown that the electronic structure of single wall carbon nanotubes is affected by radial deformations. For example, some zigzag nanotubes have been found to experience semiconductor-to-metal transition as a result of compression. Expjoiting this property, it has been shown that variable and reversible quantum structures canbe realized on a single carbon nanotube. Finally, other quantum structures which can lead to novel nano-scale molecular devices have been proposed.