Lif sanatında organik form arayışları
The search for organic form in fiber art
  1. Tez No: 962028
  2. Yazar: EBRU ÖZGE ÖZPOLAT KÖŞKLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ALTINÇELİK TEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Lif Sanatı, Organik Form, Doğal ve Yapay Malzemeler, Zanaat, 20. Yüzyıl Sanatı, Fiber Art, Organic Form, Natural and Synthetic Materials. Craft, 20th Century Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tarihin erken dönemlerinden itibaren insan yaşamında önemli bir yere sahip olan tekstil, zaman içinde hem teknik hem de sanatsal bağlamda evrimleşmiştir. Bu çalışma, tekstil temelli bir sanat disiplini olan lif sanatını, organik form arayışı çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Doğal ve yapay malzemelerin senteziyle ortaya çıkan lif sanatı, özellikle 20. yüzyılın ortalarından itibaren kültürel, toplumsal ve teknolojik dönüşümlerle birlikte farklı ifade biçimlerine bürünmüştür. Tez kapsamında, lif sanatının tarihsel kökenleri ele alınmakta; Endüstri Devrimi'nin tekstil üzerindeki etkilerinden başlayarak Bauhaus Okulu'nun modern sanatla olan etkileşimine, Arts and Crafts ve Art Nouveau gibi akımların katkılarına kadar uzanan bir analiz sunulmaktadır. 1980 sonrası teknolojik gelişmelerin malzeme çeşitliliği ve sanatçı yaklaşımına etkisi değerlendirilerek, geleneksel el sanatlarının çağdaş yaklaşımlarla nasıl yeniden üretildiği örneklendirilmektedir. Organik form kavramı, doğadan ilham alan kıvrımlı, asimetrik ve akışkan biçimler olarak açıklanmakta ve lif sanatında hem biçimsel hem kavramsal bir arayış olarak öne çıkmaktadır. Keçe, makrome, dokuma gibi tekniklerle çalışan sanatçılar, çevreye duyarlı malzeme tercihleri ve kültürel referanslarla çağdaş lif sanatının sınırlarını genişletmektedir. Bu çerçevede güncel sanatçıların üretimleri örneklenmiş; ayrıca çalışmada yer alan bireysel uygulamalara da yer verilmiştir. Bu tez, organik formların estetik, işlevsel ve kavramsal bağlamda lif sanatındaki yerini sorgularken, aynı zamanda doğa ile sanat arasında kurulan ilişkiyi yeniden tanımlama amacı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Textile, which has held a significant place in human life since the early periods of history, has evolved over time in both technical and artistic contexts. This study aims to examine fiber art, a textile-based art discipline, within the framework of the search for organic form. Emerging through the synthesis of natural and synthetic materials, fiber art has transformed into various modes of expression, particularly since the mid-20th century, in response to cultural, social, and technological changes. Within the scope of this thesis, the historical roots of fiber art are explored; an analytical framework is presented that spans from the effects of the Industrial Revolution on textile production to the interaction of the Bauhaus School with modern art, including contributions from movements such as Arts and Crafts and Art Nouveau. The impact of post-1980 technological developments on material diversity and artistic approach is evaluated, illustrating how traditional crafts are reinterpreted through contemporary perspectives. The concept of organic form is described as curvilinear, asymmetrical, and fluid shapes inspired by nature, emerging as both a formal and conceptual pursuit within fiber art. Artists working with techniques such as felting, macrame, and weaving expand the boundaries of contemporary fiber art through environmentally conscious material choices and cultural references. Within this framework, the practices of current artists are exemplified, along with personal applications included in the study. This thesis aims to question the role of organic forms in fiber art from aesthetic, functional, and conceptual perspectives, while also redefining the relationship between nature and art.