Hypergraph based declustering of multi-disk databases
Çok diskli veritabanlarının hiperçizge tabanlı ayrıştırılması
- Tez No: 96209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET AYKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağınık veritabanları, ayrıştırma, hiperçizge parçalama, çizge parçalama, Distributed Databases, Declustering, Hypergraph Partitioning, Max-cut Graph Partitioning
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET ÇOK DİSKLİ VERİTABANLARI İÇİN HİPERÇİZGE TABANLI AYRIŞTIRMA Mehmet Koyutürk Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cevdet Aykanat Eylül, 2000 Çok büyük dağınık veritabanlarmda, sorguların işlenmesini paralelleştirmek için veri disklere ayrıştırılmaktadır. Ayrıştırma, verinin her ilişkide yer alan öğelerin disklere eşit dağılacakları şekilde yerleştirilmesi anlamına gelir. Lit eratürde birçok ayrıştırma yöntemi önerilmiş olmasina karşın önerilen yöntemler ya alana özel ya da bazı dezavantajları olan yöntemlerdir. Bu çalışmada prob leme tam olarak uyan bir model önerilmiş ve yinelemeli iyileştirme yöntemlerinin her ilişkiyi detaylı olarak değerlendirerek ayrıştırma hedefini gerçekleştirme yetisine sahip olduklarını gösterilmiştir. Ayrıştırma probleminin çözümü için iki aşamalı bir yinelemeli iyileştirme algoritması ve bu probleme uygun kazanç fonksiyonları önerilmiştir. Yapılan deneyler, önerilen algoritmanın en gelişkin ayrıştırma yöntemi olan çizge parçalama yönteminden daha üstün performans sergilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT HYPERGRAPH BASED DECLUSTERING FOR MULTI-DISK DATABASES Mehmet Koyutürk M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cevdet Aykanat September, 2000 In very large distributed database systems, the data is declustered in order to exploit parallelism while processing a query. Declustering refers to allocat ing the data into multiple disks in such a way that the tuples belonging to a relation are distributed evenly across disks. There are many declustering strategies proposed in the literature, however these strategies are domain spe cific or have deficiencies. We propose a model that exactly fits the problem and show that iterative improvement schemes can capture detailed per-relation ba sis declustering objective. We provide a two phase iterative improvement based algorithm and appropriate gain functions for these algorithms. The experimen tal results show that the proposed algorithm provides a significant performance improvement compared to the state-of-the-art graph-partitioning based declus tering strategy.