Stochastic comparison on nearly completely decomposable markov chains
Neredeyse tamamen bölünebilir markov zincirleri üzerinde rassal karşılaştırma
  1. Tez No: 96214
  2. Yazar: DENİZHAN N. ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞRUL DAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Markov zincirleri, neredeyse tamamen bölünebilirlik, rassal karşılaştırma, güçlü rassal sıralama, sıralama, birleştirme, Markov chains, near complete decomposability, stochastic comparison, st-order, reorderings, aggregation. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET NEREDEYSE TAMAMEN BÖLÜNEBİLİR MARKOV ZİNCİRLERİ ÜZERİNDE RASSAL KARŞILAŞTIRMA Denizhan N. Alparslan Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Dayar Temmuz, 2000 Bu tezde neredeyse tamamen bölünebilir Markov zincirlerinin değişmez durum olasılık dağılımları için tek tek sınırlar veren bir sınırlandırma algoritmasının gelişmiş biçimi anlatılmaktadır. Sunulan bu iki seviyeli algoritma, birleştirmeye ve güçlü rassal (st) sıralama ile rassal karşılaştırmaya dayalıdır. Sonucun kesinliğinin arttırabilmesi için durumların yeniden sıralanması ve st bağıntısına göre üstten- ve alttan-smırlayan olasılık dağılımlarından tek tek sınırların elde edilmesini sağlayan daha iyi bir algoritma ortaya konmuştur. Sınırlandırma al goritmasının indirgeme açısından eksiksiz bir analizi yapılmıştır. Bu algoritma seyrek saklama düzeninde programlanmış ve bu programlamanın ayrıntıları ver ilmiştir. Farklı zamanlı aktarma biçimi üzerine kurulmuş olan kablosuz bir ağ sisteminden elde edilen sayısal sonuçlar bu algoritmanın bazı durumlarda ver ilen sistemin başarım değerleri üzerinde sınırlar bulmada yararlı olabileceğini göstermektedir. Başarım değerleri üzerinde verilen sınırların daha iyi olabilmesi için algoritmada yapılması gereken iyileştirme en sonda belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCHASTIC COMPARISON ON NEARLY COMPLETELY DECOMPOSABLE MARKOV CHAINS Denizhan N. Alparslan M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Tuğrul Dayar July, 2000 This thesis presents an improved version of a componentwise bounding algorithm for the steady state probability vector of nearly completely decomposable Markov chains. The given two-level algorithm uses aggregation and stochastic comparison with the strong stochastic (st) order. In order to improve accuracy, it employs reordering of states and a better componentwise probability bounding algorithm given st upper- and lower-bounding probability vectors. A thorough analysis of the algorithm from the point of view of irreducibility is provided. The bounding algorithm is implemented in sparse storage and its implementation details are given. Numerical results on an application of wireless Asynchronous Transfer Mode network show that there are cases in which the given algorithm proves to be useful in computing bounds on the performance measures of the system. An improvement in the algorithm that must be considered to obtain better bounds on performance measures is also presented at the end.