Necip Fazıl Kısakürek'in perspektifinden Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerinin yansımaları
Reflections of Atatürk and the Republican revolutions from the perspective of Necip Fazıl Kısakürek
- Tez No: 962163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN TOPDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl, Büyük Doğu, CHP, Atatürk, İslamcılık, Adnan Menderes, Kemalizm, Sultan Abdülhamit, Sultan Vahdettin, Necip Fazıl, Büyük Doğu, CHP, Atatürk, İslamism, Adnan Menderes, Kemalism, Sultan Abdülhamit, Sultan Vahdettin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 606
Özet
Necip Fazıl Kısakürek, Türk siyasi ve edebi yaşamında, derin izler bırakmış bir şahsiyettir. Kendisinin edebi yanı ve yeteneği, tartışılmaz seviyede yüksektir fakat tarihi olay ve kişilikler hakkında dile getirdiği sözler, edebi yeteneğinin ve tartışılmazlığının tam tersi istikamette, oldukça tartışmalıdır. Necip Fazıl'ın tarihi olay ve şahsiyetleri değerlendirme kıstasının, kendisinin mevcuttaki ideolojik konumunun gereklilikleri çerçevesinde şekillendiğini gözlemlemekteyiz. İdeolojik konumu çerçevesinde, geçirmiş olduğu fikirsel dönüşümlerin ardından, daha önce yüksek bir benimseme ve savunma ile yücelttiği Atatürk ve inkılaplar hakkında, son derece sert eleştiriler içeren yazılarına rastlamaktayız.Araştırmamız, Necip Fazıl'ın kaleme aldığı eserlerinden hareketle, kendisinin perspektifinden Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerinin yansımalarını ortaya koymak için yapılmıştır. Bu çerçevede, Necip Fazıl'ın kaleme aldığı eserler objektif bir çerçevede titizlikle incelenmiş ve kendisinin Atatürk ve inkılaplar hakkındaki söylemleri dile getirilmiştir. Yaşamı içerisinde Kemalist çizgiden, anti-Kemalist ve mukaddesatçı bir kimliğe geçiş yapan Necip Fazıl, Türk siyasi hayatı üzerinde oluşturduğu muhafazakâr ve İslami söyleme dayanan, siyasal dil geleneği ile de oldukça etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Necip Fazıl Kısakürek is a figure who has left a profound mark on Turkish political and literary life. His literary talent and talent are undeniably high, but his comments on historical events and figures are highly controversial, in direct contrast to his literary talent and indisputable character. We observe that Necip Fazıl's criteria for evaluating historical events and figures are shaped by the requirements of his current ideological position. Following the intellectual transformations he has undergone within the framework of his ideological position, we encounter his writings containing extremely harsh criticisms of Atatürk and the reforms, which he had previously highly embraced and defended.Our research, drawing on Necip Fazıl's works, aims to reveal the reflections of Atatürk and the Republican revolutions from his own perspective. Within this framework, Necip Fazıl's works have been meticulously examined objectively and his statements on Atatürk and the reforms have been articulated. Necip Fazıl, who transitioned from a Kemalist line to an anti-Kemalist and sanctified identity throughout his life, was also very influential with the political language tradition he created, based on the conservative and Islamic discourse he created on Turkish political life.