Hizmetkâr liderliğin personel güçlendirme üzerindeki etkisi: Havacılık sektöründe bir araştırma
The impact of servant leadership on staff empowerment: A study in the aviation industry
  1. Tez No: 962164
  2. Yazar: BURÇİN CANVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BAHAR AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Teorileri, Hizmetkâr Liderlik, Personel Güçlendirme, Havacılık Sektörü, Leadership, Leadership Theories, Servant Leadership, Employee Empowerment, Aviation Sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Günümüz iş dünyasında rekabetin yoğun olarak yaşanması, işletmelerin hizmetkâr liderlik ve çalışan güçlendirme gibi etkili yönetim uygulamalarını benimsemesini zorunlu hale getirmektedir. Müşteri beklentilerinin değişimi ve artan hizmet alternatifleri, işletmeleri daha esnek, yenilikçi ve hızlı karar alabilen çalışanlara sahip olmaya teşvik etmektedir. Bu bağlamda, hizmetkâr liderlik tarzı, çalışanların güçlendirilmesi için oldukça etkili bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, havacılık sektöründe hizmetkâr liderlik ile alt boyutları (güçlendirme, hizmet ve vizyon paylaşımı) arasındaki doğrudan ilişkileri ve bu etkileşime aracılık eden faktörleri incelemektir. Araştırma, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda görev yapan TAV İşletme Hizmetleri çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiş olup, 408 kişilik bir örneklem grubuna nicel yöntemle anket uygulanmıştır. Veriler, Hizmetkâr Liderlik Ölçeği ve Personel Güçlendirme Ölçeği aracılığıyla toplanmış ve SPSS programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, hizmetkâr liderliğin personel güçlendirme üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymakta ve literatürdeki diğer çalışmalarla uyumlu sonuçlar sunmaktadır. Çalışanların yöneticilerine yönelik olumlu algıları, iş birliği ve güvenin geliştirilmesine katkı sağlarken, genel iş tatmini ve motivasyonunu artırmaktadır. Hizmetkâr liderlik davranışlarının benimsenmesi, çalışan motivasyonu üzerinde belirgin bir etki yaratmakla birlikte, organizasyonun genel performansını da artırma potansiyeline sahiptir. Bu çalışma, havacılık sektöründe hizmetkâr liderlik ve personel güçlendirme konularında daha fazla araştırma yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Farklı sektörlerde, karşılaştırmalı çalışmalar gerçekleştirmek, bu konuların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Elde edilen sonuçlar, literatüre değerli katkılar sağlamanın yanı sıra, çalışanların ve yöneticilerin bu konularda bilinçlenmelerine de destek olacaktır. Demografik değişkenlerin katılımcıların algıları üzerinde büyük bir fark yaratmadığı gözlemlenmiş, ancak farklı örneklem gruplarında ve sektörlerde yapılacak araştırmaların yeni bulgular sunabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, hizmetkâr liderlik ile personel güçlendirme arasındaki pozitif ilişki hem akademik çalışmalar hem de yönetsel kararlara önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's business world, the intense competition necessitates businesses to adopt effective management practices such as servant leadership and employee empowerment. The changing customer expectations and the increasing alternatives in services compel organizations to have more flexible, innovative, and quick decision-making employees. In this context, the servant leadership style emerges as an effective approach for the empowerment of employees. The main purpose of this research is to examine the direct relationships between servant leadership in the aviation sector and its subdimensions (empowerment, service, and vision sharing) as well as the mediating factors in this interaction. The study was conducted among employees of TAV Operations Services at Ankara Esenboğa Airport in Turkey, using a quantitative method with a sample size of 408. Data were collected through the Servant Leadership Scale and Employee Empowerment Scale and analyzed using SPSS software. The findings indicate a positive effect of servant leadership on employee empowerment and align with results from other studies in the literature. Employees' positive perceptions of their managers contribute to the establishment of cooperation and trust, thereby increasing overall job satisfaction and motivation. The adoption of servant leadership behaviors has a significant impact on employee motivation and potential to enhance the overall performance of the organization. This study highlights the need for further research on servant leadership and employee empowerment in the aviation sector. Conducting comparative studies across different sectors could provide a better understanding of these topics. The results obtained will not only offer valuable contributions to the literature but also assist employees and managers in becoming more aware of these issues. While demographic variables did not create significant differences in participants' perceptions, research conducted on different sample groups and sectors may yield new findings. Furthermore, the positive relationship between servant leadership and employee empowerment presents important implications for both academic research and managerial decisions.