Otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler için din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programının öğretmen görüşleri doğrultusunda incelenmesi
An investigation of the religious culture and moral knowledge course curriculum for students with autism spectrum disorder in accordance with teachers opinions
  1. Tez No: 962246
  2. Yazar: ŞEYMA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Özel Eğitim, Otizm Spektrum Bozukluğu, Religious Education, Special Education, Autism Spectrum Disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan öğrencilere yönelik uygulanan DKAB öğretim programının öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmada DKAB dersine giren DKAB öğretmenleri veya DKAB öğretmeni bulunmayan okullarda ise bu derse giren özel eğitim sınıf öğretmenleri ve branş öğretmenlerinin programın uygulanması sürecinde yaşadıkları deneyimlere dayalı görüşleri, eğitim programının dört temel ögesi çerçevesinde ele alınmıştır. Öğretmenlerin görüşlerini tespit etmeye çalışan bu çalışma, nitel bir araştırmadır ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu, Adana ilinde görev yapan DKAB ve özel eğitim öğretmenleri oluşturmaktadır. Toplamda 31 öğretmen ile görüşülmüştür. Veriler, yüz yüze gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen nitel veriler içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Bulgular, eğitim programının dört temel ögesi olan amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme-değerlendirme temaları çerçevesinde ele alınarak alt temalar oluşturulmuştur. Literatürde yer alan benzer çalışmaların bulgularıyla öğretmenlerin eğitim programlarına dair görüşleri, uygulamada yaşadıkları zorluklar ve çözüm önerileri de detaylı bir şekilde tartışılmıştır. Çalışma sonucunda öğretmenler, mevcut DKAB öğretim programının OSB'li bireylerin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını belirtmişlerdir. Programın OSB'li öğrenciler için soyut ve karmaşık içeriği, zihinsel engelli ve otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler için ortak bir öğretim programının olması, materyal eksikliği, sınıf ortamlarının yetersizliği ve öğretmenlerin özel eğitim alanındaki bilgi eksiklikleri vb. etkenlerin öğretim sürecini olumsuz etkilediği görülmüştür. Ayrıca ders kitabının öğrenciye uygun şekilde geliştirilmesi ve OSB'li öğrenciler için hazırlanan programın güncellenmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the Course of Religious Culture and Moral Knowledge curriculum for students with Autism Spectrum Disorder (ASD) in line with teachers opinions. In the research, the opinions of the Religious Culture and Moral Knowledge teachers who teach the Religious Culture and Moral Knowledge course or the special education classroom teachers and branch teachers who teach this course in schools where there are no Religious Culture and Moral Knowledge teachers, based on their experiences during the implementation process of the program, were discussed within the framework of the four basic elements of the education program. The study is qualitative research, and a case study design was used. The study group consisted of Religious Culture and Moral Knowledge and special education teachers working in Adana province. A total of 31 teachers were interviewed. Data were collected through face-to-face semi-structured interview forms. The qualitative data were analyzed using content analysis technique. The findings were examined within the framework of the four basic elements of the curriculum, namely purpose, content, learning-teaching process and measurement-evaluation, and sub-themes were formed. The findings of similar studies in the literature, teachers' views on the curriculum, the difficulties they experience in implementation and their suggestions for solutions were also discussed in detail. As a result of the study, teachers stated that the current Religious Culture and Moral Knowledge curriculum is insufficient to meet the needs of individuals with ASD. Factors such as the abstract and complex content of the curriculum for students with ASD, the existence of a common curriculum for students with intellectual disabilities and autism spectrum disorders, lack of materials, inadequacy of classroom environments, and teachers' lack of knowledge in the field of special education were found to negatively affect the teaching process. In addition, it is suggested that the textbook should be developed in accordance with the student and the program prepared for students with ASD should be updated.