Hiperküp paralel işlem sisteminde arızaya toleranslı veri iletimi yöntemlerinin analizi ve simülasyonu
Analysis and simulation of fault tolerance data transmission methods in hypercube parallel process systems
- Tez No: 96231
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arızalı hiperküp, altküp, yönlendirme algoritmaları, minimal yönlendirme, minimal olmayan yönlendirme, tek düğümden-tek düğüme yönlendirme, tek düğümden-çok düğümlere yönlendirme, tek düğümden-tüm düğümlere yönlendirme, küp cebri. u, Faulty hypercube, subcube, routing algorithms, minimal routing, nonminimal routing, unicast routing, multicast routing, broadcast routing, cube algebra. IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Doktora Tezi HİPERKÜP PARALEL İŞLEM SİSTEMİNDE ARIZAYA TOLERANSLI VERİ İLETİMİ YÖNTEMLERİNİN ANALİZİ VE SİMÜLASYONU Salih GÜNEŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Novruz ALLAHVERDİ 2000, 119 Sayfa JürirProf. Dr. İnan GÜLER Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Doç. Dr. Novruz ALLAHVERDİ Yrd. Doç. Dr. Ramazan AKKAYA Bu çalışmada, arızalı hiperküp paralel işlem sisteminde minimal ve minimal olmayan yönlendirme algoritmaları geliştirilmiştir. Minimal çatısı altında, tek düğümden-tek düğüme, tek düğümden-çoklu düğümlere ve tek düğümden-tüm düğümlere yönlendirme algoritmaları geliştirilmiştir. Bu algoritmalar, küp cebri ve paralel dallanma metotları olmak üzere iki seçenekte ayrı ayrı incelenmiştir. Minimal olmayan yönlendirme algoritmasında da küp cebri yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca arızalı hiperküpte, arızalı düğümlerin sistemden çıkarılmasından sonra geriye kalan tüm altküplerin belirlenmesi için de bir algoritma geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritmanın karmaşıklık analizi, m hiperküpün boyutu, / : arızalı düğüm sayısı olmak üzere 0(f(n3)) olarak bulunmuştur. Geliştirilen tüm minimal yönlendirme algoritmaları, arızalı düğüm sayısından misiz olarak mevcut minimal yolu garanti etmektedirler. Ayrıca tek düğümden-tümdüğümlere minimal yönlendirme algoritmasında, tüm sağlam düğümlere yönlendirme, sağlam düğümler güvenli sette iseler n-adnnda güvenli sette değil iseler (n+1) adımda gerçekleşmektedir. Paralel dallanma metoduna göre geliştirilen yönlendirme algoritmalarının küp cebri metodu ile geliştirilen minimal yönlendirme algoritmalarına göre daha performanslı olduğu görülmüştür. Ayrıca geliştirilen tüm yönlendirme algoritmalarının sağlam hiperküp yapılan için de kullanılabilirliği gözlenmiştir. Geliştirilen tüm yönlendirme algoritmaları, yazılan hiperküp yönlendirme simulator programı ile simüle edilmiş, elde edilen sonuçların güvenilir ve sağlıklı sonuçlar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis ANALYSIS AND SIMULATION OF FAULT TOLERANCE DATA TRANSMISSION METHODS IN HYPERCUBE PARALLEL PROCESS SYSTEMS Salih GÜNEŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronic Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Novruz ALLAHVERDİ 2000, 119 Page Jury : Prof. Dr. İnan GÜLER Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Assoc. Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Assoc. Prof. Dr. Novruz ALLAHVERDİ Assist. Prof. Dr. Ramazan AKKAYA In this study, faulty hypercube parallel process systems for minimal and nonminimal routing algorithms were developed. Under the minimal routing frame, unicast routing, multicast routing and broadcast routing algorithms were developed. These algorithms were examined carefully by using methods of cube algebra and parallel branching. Method of cube algebra was used for nonminimal routing algorithm. However in faulty hypercube, an algorithm was developed to determine the remaining subcubes after all faulty nodes were taken out of the system. The developed algorithm's complexity analysis is found as Otf(n3)) in winch n: hypercube's dimension and/ number of faulty nodes. All developed minimal routing algorithms quarantined present minimal path independent from the number of faulty nodes. Therefore in the one node-to all nodes 111broadcasting algorithm broadcasting to all nonföult nodes take place in «-steps safe set that broadcasting take place in (n+1) steps. It was seen that all routing algorithms developed with parallel branching method have better performance than the minimal routing algorithms developed with cube algebra method. In addition all developed algorithms were working with high performance in non- feuhy hypercube. All developed routing algorithms were simulated on a hypercube routing simulation software and it was seen that safe and appropriate results were obtained.