Besinsel yağ asitlerinin farklı oranlarının Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) ergin dişilerinin yağ asidi bileşimine ve yumurta verimine etkileri
Effects of different ratios of dietary fatty acids on fatty acid composition and fecundity of female adults of Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)
  1. Tez No: 96232
  2. Yazar: LEYLA KALYONCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. YAŞAR AKSOYLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Ichneumonidae, Pimpla turionellae, sentetik besin, total lipid, total yağ asidi, yağ asidi bileşimi, yumurta verimi. 111, Hymenoptera, Ichneumonidae, Pimpla turionellae, synthetic diet, total lipid, total fatty acid, fatty acid composition, fecundity. iv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada besinsel yağ asitlerinin farklı oranlarının Pimpla turionellae ergin dişilerinin total lipid, total yağ asidi, yağ asidi bileşimine ve yumurta verimine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada doğal besin, sentetik temel besin, yağ asitsiz besin ve farklı oranlarda yağ asitleri içeren besinler kullanılmıştır. Ergin dişiler 15 ve 31 gün boyunca bu besinler ile beslenmiştir. Bu besinlerin, ergin dişilerin total lipid ve total yağ asidi yüzdelerine önemli etkisi olmamışsa da, yağ asidi bileşiminde farklılıklar tespit edilmiştir. Sentetik besindeki doymuş ve aşın doymamış yağ asitlerinin oranlarının artışı, ergin dişilerin doymuş ve aşın doymamış yağ asidi yüzdelerinin artışına neden olmuştur. Farklı besinlerin yumurta verimine ve yumurta açılma yüzdesine önemli etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of different ratios of dietary fatty acids on total lipid, total fatty acid, fatty acid composition and fecundity of adult females of Pimpla turionellae. At the study, natural diet, basic synthetic diet, fat free diet and diet containing different ratios of fatty acids were used. Adult females were fed with diets during 15 and 31 days. The diets did not have any significant effect on total lipid and total fatty acid percentages of adult females, however, there was a significant diet effect on fatty acid composition. Increasing of saturated and polyunsaturated fatty acid ratios in diets had caused to increase the percentages of saturated and polyunsaturated fatty acids of adult females. It was also found that different diets have no significant effect on the fecundity and hatching ratio.