Yağmur suyu hasat sistemlerinde optimum tank hacminin belirlenmesi için yazılım geliştirilmesi
Development of software for the determination of optimum tank volume in rainwater harvesting systems
  1. Tez No: 962317
  2. Yazar: CEM IRMAK KIZILIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRULLAH AĞAÇCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Determining of tank volume, SQL and C#, Balace method, Rain water harvesting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yağmur suyu hasat sistemleri uygulamaları günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Kurak ya da su stresi yaşanan bölgelerdeki şebeke hattına alternatif ya da doğrudan katkı sağlayabilmektedir. Sistem uygulama esnasında birçok problemi beraberinde getirmektedir. Sistemin alt yapısında meydana gelebilecek bir arıza veya hatalı hesaplamaların üzerine kurulmuş bir sistem belli zamanlarda arıza oluşturacak hatta belki de hiç çalışmayacaktır. Bundan dolayı yağmur suyu hasat sistemlerinin yağıştan depo hacmine kadar olan bölümü geniş çaplı olarak incelenmiştir. Depo hacmi içindeki su miktarıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmaz ise sistem kendini istenildiği şekilde sürdürülebilir halde işletemeyecektir. Ayrıca depo içindeki suyun sadece yağıştan gelen su olduğu düşüncesiyle yapılan hasat sistemlerinin yağış esnasındaki kayıpları göz önüne alınmamasına, tüketim verileri belli olmayan bir sistemin kurulmasının depo hacmi içindeki suyun ne ölçüde yeterli olacağına ilişkin problemleri ortaya çıkarmaktadır. Bunun üzerine yağmur suyu hasat sistemlerinin su depolarıyla olan ilişkisi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan çalışmalarda hasat alanları, oluklar, iniş boruları, iletim hattı boruları ve su deposuna doğru ara eleman sınıflandırılması yapılarak xiv sistemin hangi koşullarda ne denli verimli çalışabileceği üzerine yoğunlaşılmıştır. Sadece hidrolojik olarak değil biyolojik olarak da sağlık açısından sistem ele alınmıştır. Bu çalışmalardan sonra tüketim verileri üzerine bir metod geliştirilerek tüketim miktarlarına talep ismi verilmiştir. Talep miktarları adı altında sistem alt gruplara ayrılmıştır. Böylece talep miktarlarının ihtiyaca göre karşılanması için daha verimli ve ayrıntılı bir çalışma ortamı oluşturulmuştur. Alt gruplara ayrılan metodun denenmesi açısından İstanbul ilinin geneli olarak TÜİK'ten alınan ortalama günlük kişi başı tüketim verileri alt gruplara ayrılarak sistemin verileri analiz edilip incelenmiştir. Bu metod üzerine çalışma alanı İstanbul ili Sarıyer ilçesi seçilerek sistemin MGM'den alınan yağış yüksekliği verilerinin saatlik verilerden günlük ve aylık verilere çevrilip yüz metrekare hasat alanı üzerinden depolama verimi ve akış katsayısı dikkate alınarak arz miktarları hesaplanmıştır. Ayrıca ÇSB'den ve TÜİK üzerinden sırasıyla alınan yıllık tüketim ve nüfus verileri üzerinden ortalama günlük ve aylık kişi başı tüketim verilerine ulaşılmıştır. Arz ve talep miktarları üzerinden dengeleme metodu kullanılarak excel programı aracılığıyla aylık bazda verilerin farkları alınarak grafikleri çizilmiş ve karşılaştırılması yapılmıştır. Bu doğrultuda yağışın hasat sistemlerinin ara elemanlarıyla beraber kayıplarını dikkate alan ve yağışın arz olarak, ihtiyaçların ise talep ismiyle adlandırılarak alt gruplara ayrıldığı ihtiyaca yönelik depo hacmi hesabı yapan hedefe yönelik bir program yazılmıştır. Bu programda verilerin istenildiği zaman sistemden kolay bir şekilde geri çağrılarak üzerinde düzeltme, güncelleme, kalıcı ya da geçici değişiklik yapılabilabildiği aynı zamanda daha az yer kaplayarak depolanmasını sağlayan SQL programı ile C sharp üzerinden kullanıcıya rahat kullanım arayüzü sunan hızlı, esnek ve dengeleme metodunun uygulanabildiği hem grafiksel hem görsel açıdan bir program oluşturulmuştur. Nihayi hedef olan özgünlük, hız, esneklik ve görsel bir optimum depo hacmi tayini yapan yazılımla beraber program oluşturulmuştur. Sarıyer ilçesi için excel üzerinde hesaplanan veriler oluşturulan programda test edilmiştir. Sonuçlar irdelenmiş, programın hatasız çalıştığı, büyük depo hacimlerinin ekonomik olmayan ve yer kaplayan, küçük depo hacimlerinin ise ekonomik sıkıntı ve yer sıkıntısı oluşturmasa bile sistem için gerekli olan arz miktarını karşılamayan sorunlara çözüm sunacağı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda yerli ve milli olarak geliştirilen yazılımla sürdürülebilir bir sistem kurularak akademisyenler, TMMOB, mahalli idareler, merkezi idareler, serbest mühendislik hizmeti veren firmaların rahat bir şekilde açık kaynak erişimleriyle ulaşabileceği program oluşturulmuştur. Anahtar Kelimeler : Depo hacmi tayini, SQL ve C#, Dengeleme metodu, Yağmur suyu hasadı
Özet (Çeviri)
In present, rain water harvesting system application has been used very commonly. This can contribute to the areas where the feeders suffer from drought or water stress. The system may accompany many issues when applicating. A system launched on mistaken measurings in which any issues may happen, gives some faults even some time may not work. That is why, the part of rain water harvesting system from rain to tank volume has been reviewed extensively. If any studies about the amount of water in tank volume are not done, the system can not go on working how it is programmed constantly. Additionally, this issue may cause not to be considered the deficiencies on rain water harvesting system during the rain by the opinion the water only resourced from the rain, uncertainties about how sufficient water in the tank with no knowledge about system comsuming data. In this study, the connection between the rain water harvesting system and water tank has been searched detaily. In these studies, harvesting areas, gutters, drop pipes, transmission line pipes and towards water tank has been concentrated on how to work efficiently by clasifying true intermediate member. The system has been tackled not only in the view of hydrological but also biological. After these studies, the amount of xvii consuming has been named as demand by a method which has been developed on consuming data. The system has been seperated subgroups named demand amounts. Thus, a working enviroment has been created to affort the demand amounts according to needs. In the point of test of the seperated subgroups method, the data from TUIK which are the average of per head daily consuming have been examined by analizing. With this method, supply amount has been calculated with the assisstmen of the working enviroment which includes İstanbul Sarıyer and with the data from MGM rain depth hourly data turning into daily and monthly contributing to a hundred square meter harvesting area with runoff coefficient and storage efficiency. Furthermore, daily and monthly consuming data have been gotten from CSB and TUIK releated to yearly consuming data and population data respectively. The comparision of the data has been completed graphically on excel, by calculating the monthly difference between supply and demand with the method of balance. With this point, a programme, which is aimed to calculate the volume of the tank, has been coded by seperating the subgroups with the explanation of the rain with supply and needs with demand and focused on the loss. A programme which has both the advantage of applying the flexible fast and balance method graphically and visiually has been created and in this programme, the data can be reversed back to fix, update with permanently or temporarly , at the same time, storaged by SQL and C# by voluming less and presenting the interface to the users more comfortably. The eventual goals are unique, speed, flexibility and a visual tank volume determining and a programme about it has been done. The programme of which data of Sarıyer have been calculated on excel has been tested. The results have been analysed and it has been detected that the programme works fool-profly, huge tanks volume are not economic and extra sized, little tanks volume can not afford the necessery supply amount even if it does not cause any issues about the placement of them, the tanks present a solution about the issue on unaffortable supply amounts. At the same time, a sustainable system has been established with domestically and nationally developed software, creating a program that can be easily accessed as open-source by academics, the Union of Chambers of Turkish Engineers and Architects (TMMOB), local administrations, central government bodies, and private engineering firms.