İstanbul ilindeki bazı veteriner kliniklerinde muayene edilen kedilerde obezite ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of obesity and risk factors in cats examined at selected veterinary clinics in Istanbul
  1. Tez No: 962345
  2. Yazar: ERDAL ÖZENİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BAYTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Diyet, Kedi, Obezite, Vücut Kondisyon Skoru, Body Condition Score, Cat, Diet, Nutrition, Obesity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
İSTANBUL İLİNDEKİ BAZI VETERİNER KLİNİKLERİNDE MUAYENE EDİLEN KEDİLERDE OBEZİTE VE RİSK FAKTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Erdal ÖZENİR Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veterinerlik Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2025 Danışman: Prof. Dr. Erol BAYTOK ÖZET Bu çalışmada, 2024 yılının Ocak ve Ağustos ayları arasında İstanbul'daki bazı veteriner kliniklerinde muayene edilen 200 kedi üzerinde obezite prevalansı ve risk faktörleri değerlendirilmiştir. Kedilerin vücut kondisyon skorları (VKS) 9'luk sisteme göre, VKS'si 7 ve üzeri olanlar (%60) ve 7'nin altında olanlar (%40) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. VKS'si 7 ve üzerinde olan kedilerde en yaygın görülen hastalıklar gastrointestinal rahatsızlıklar (%20,0), davranış problemleri (%20,0) ve üriner sistem hastalıkları (%16,67) olarak belirlenmiştir. VKS'si 7'nin altında olan kedilerde ağız ve diş hastalıkları (%22,5) ile gastrointestinal rahatsızlıklar (%21,25) öne çıkmıştır. Araştırmada Tekir kediler %60, British kediler %15,5, Scottish kediler %8, İran ırkı kediler %6, Ankara kedisi %3, Van kedisi %2,5, Siyam kedileri %2,5, melez ırklar %2 ve Sphynx ırkı kediler %0,5 oranında yer almıştır. Yaş dağılımı incelendiğinde, kedilerin %30'unun 1-3 yaş, %45'inin 4-7 yaş, %25'inin ise 8 yaş ve üzeri olduğu gözlenmiştir. Araştırmada yer alan kedilerin %53,5'i erkek; %46,5' i dişidir. Kedilerin yaşındaki her 1 birimlik artışın obezite görülme oranını arttırdığı bulunmuştur (P0.05). Bu çalışma, obezitenin kedi sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu ve enerji alımı ile fiziksel aktivitenin kontrol edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF OBESITY AND RISK FACTORS IN CATS EXAMINED AT SELECTED VETERINARY CLINICS IN ISTANBUL Erdal ÖZENİR Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Veterinary Animal Nutrition and Nutritional Diseases Master's Thesis, February 2025 Advisor: Prof. Dr. Erol BAYTOK ABSTRACT In this study, the prevalence of obesity and its risk factors were evaluated in 200 cats examined at several veterinary clinics in Istanbul between January and August 2024. The body condition scores (BCS) of the cats were assessed using a 9-point scale and categorized into two groups: those with a BCS of 7 or higher (60%) and those with a BCS below 7 (40%). Among cats with a BCS ≥7, the most common conditions were gastrointestinal disorders (20.0%), behavioral problems (20,0%), and urinary system diseases (16,67%). Conversely, for cats with a BCS 0.05). This study emphasizes that obesity has negative effects on feline health and highlights the need to control energy intake and physical activity.