Gerçek akışkan karışımlarının artık termodinamik fonksiyonlarının pertürbasyon yöntemiyle hesaplanması
Calculation of the excess thermodynamic functions of real fluid mixtures by means of perturbation method
  1. Tez No: 96238
  2. Yazar: MUSTAFA KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termodinamik Fonksiyonlar, Hal Denklemi, Pertürbasyon Teorisi, İstatistik Mekanik. m, Thermodynamic Functions, Equation of State, Perturbation Theory, Statistical Mechanics. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Doktora Tezi GERÇEK AKIŞKAN KARIŞIMLARININ ARTIK TERMODİNAMİK FONKSİYONLARININ PERTÜRBASYON YÖNTEMİYLE HESAPLANMASI Mustafa KOYUNCU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı / Danışman: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ 2000, 55 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ Prof. Dr. Mehmet TOMAK Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Rıza OĞUL Bu çalışmada polar olmayan ve küresel moleküllerden oluşan sistemlerin farklı ikili karışımlarının artık termodinamik fonksiyonları pertürbasyon yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Referans olarak sert küreler sistemi alınmış ve sistemin özellikleri Carnahan-Starling hal denklemi yardımıyla hesaplanmıştır. Lennard-Jones ikili etkileşme potansiyelinin çekici kısmı malzemenin yapısına bağlı bir parametre ile sınırlandırılarak elde edilen yeni potansiyel fonksiyonu pertürbasyon olarak alınmıştır. Elde edilen sonuçların deneysel ve diğer araştırmacılar tarafından elde edilen sonuçlarla uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis CALCULATION OF THE EXCESS THERMODYNAMIC FUNCTIONS OF REAL FLUID MIXTURES BY MEANS OF PERTURBATION METHOD Mustafa KOYUNCU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ, 2000, 55 Pages Jury: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ Prof. Dr. Mehmet TOMAK Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Rıza O?UL In this study, the excess thermodynamic functions of various binary mixtures of systems consisting of nonpolar and spherical molecules have been calculated by using perturbation method. Hard sphere system is taken as a reference and its properties were evaluated by Carnahan-Starling equation of state. The potential function which is obtained by truncated the attractive part of Lennard- Jones binary interaction potantial with a parameter depending upon the structure of substance is taken as a perturbation term. It has been seen that the results obtained here are in agreement with those found by other reseachers and with the experimental ones.