Normal ve UV ile ışınlanan spalax leucodon (Rodentia: Spalacidae) kemik iliğinde megakaryositik emperipolesis ve mikotik aktivitenin incelenmesi
- Tez No: 96237
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Spalax leucodon (körfare), kemik iliği, megakaryositik emperipolesis, mitotik aktivite, ultraviyole radyasyona, Spalax leucodon (molerat), bone morrow, megakaryocytic emperipolesis, mitotic activity, ultraviolet radiation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada Konya ili çevresinden temin edilen 2n = 60 kromozoma sahip toplam 54 adet ergin Spalax leucodon (körfare) örneği kullanılmıştır. Normal (ışınlanmamış) ve 56, 112, 168 saat süreyle ultraviyoleye maruz bırakılan hayvanların kemik iliği numunelerinde megakaryositik emperipolesis ve mitotik aktivite ışık mikroskobuyla incelenmiştir. Megakaryositik emperipolesis oram kontrol grubu hayvanlarda % 7.23, 56 saat ışınlanan hayvanlarda % 11.53, 112 saat ışınlanan hayvanlarda % 23.06 ve 168 saat ışınlanan hayvanlarda ise % 28.01 olarak tespit edilmiştir. Megakaryositler tarafindan yutulan hücrelerin daha çok nötrofîl granülositler olduğu, megakaryositler ve bunlar tarafindan yutulan hücrelerde morfolojik bir dejenerasyon meydana gelmediği gözlenmiştir. Mitotik aktivite oranında ise özellikle 168 saat ışınlanan hayvanlarda bir düşüş meydana gelmişse de bu istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. UV ışınlamasının Spalax leucodon kemik iliğinde megakaryositik emperipolesis'i önemli derecede arttırdığı, mitotik aktivitede ise gözlenen kısmi düşüşe rağmen önemli bir değişikliğe sebep olmadığı ve megakaryositik emperipolesis' in fagositozdan farklı bir olay olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, totally 54 adult Spalax leucodon (molerats), 2n = 60, specimens collected from Konya district were employed. These specimens were divided into four groups and first group was named as intact. Second group was irradiated for 56 h, third one for 1 12 h and last one for 168 h. The megakaryocytic emperipolesis and mitotic activity in the bone marrow smears of these animals were examined by light microscopy. Megakaryocytic emperipolesis ratio of the first group was determined 7.23 %, the second 1 1.53 %, the third 23.06 % and the last 28.01 % respectively. The types of marrow cells engulfed by mature megakaryocytes were mostly neutrophil granulocytes. Under light microscopy, there were no signs of phagocytosis; both engulfed cells and megakaryocytes remained unaltered with their normal morphological structure intact. When the groups were compared, there was a decrease in mitotic activity but this decrease was not found to be significant statistically. The results showed that, UV irradiation has been increased megakaryocytic emperipolesis in the bone marrow of Spalax leucodon and the phenomenon of megakaryocytic emperipolesis was distinguished from phagocytosis. No significant changes in mitotic activity in the bone morrow was observed in four groups.