Serebral palsili çocuklarda solunum kas eğitiminin solunum parametreleri, gövde kontrolü, yürüme ve fonksiyonel bağımsızlık üzerine etkisi
The effect of respiratory muscle training on respiratory parameters, trunk control, gait, and functional independence in children with cerebral palsy
- Tez No: 962411
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: fonksiyonel durum, kas kuvveti, serebral palsi, solunum kasları, yürüme, cerebral palsy, functional status, gait, muscle strength, respiratory muscles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Serebral palsi (SP)'li çocuklarda görülebilecek solunum kaslarının zayıflığı, yetersiz solunum fonksiyonları, postüral kontrol eksiklikleri ve fonksiyonel bağımsızlığın azalması gibi çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, SP'li çocuklarda inspiratuar kas eğitiminin (İKE) solunum parametreleri, gövde kontrolü, yürüme ve fonksiyonel bağımsızlık üzerine etkilerinin incelenmesidir. Çalışma, prospektif, randomize kontrollü tipte tasarlandı. Çalışmaya ortalama yaşları 7,89±2,17 yıl, %55,5'i erkek olan 36 SP'li çocuk dahil edildi. Katılımcılar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup 1'e rutin fizyoterapi programına ek olarak İKE, Grup 2'ye yalnızca rutin fizyoterapi programı, 6 hafta boyunca uygulandı. Katılımcıların solunum kas kuvveti (maksimum inspiratuar ve ekspiratuar ağız içi basıncı (MİP-MEP)), solunum fonksiyonları (spirometri), göğüs ekspansiyonu (mezura), gövde kontrolü (Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS)), yürüme hızı (10 Metre Yürüme Testi (10 MYT)), yürüme enduransı (2 Dakika Yürüme Testi (2 DYT)) ve fonksiyonel bağımsızlık düzeyi (Çocuklar için Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (WeeFIM)) değerlendirildi. Tüm değerlendirmeler fizyoterapist tarafından uygulama öncesi, 6. Hafta ve 12. haftada tekrarlandı. Gruplar arası karşılaştırmalarda MİP, FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF ve GKÖS skorları arasında anlamlı fark görüldü (𝑝:0,009, 𝑝:0,023, 𝑝:0,001, 𝑝:0,007, 𝑝:0,006, 𝑝: 0,001, sırasıyla). Grup 1'de, MİP, FEV1, FVC, PEF ve GKÖS değerlerinin grup içi etki büyüklüğü Grup 2'ye göre daha yüksek bulundu (p:0,000, η²:0,794; 𝑝:0,000, η²:0,521; 𝑝:0,000, η²:0,648; 𝑝:0,000, η²:0,564, p:0,000, η²:0,556, sırasıyla). Gruplar arasında 10 MYT, 2 DYT ve WeeFIM skorlarında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). SP'li çocuklarda rutin fizyoterapi programına ek olarak uygulanan İKE'nin inspiratuar kas kuvveti, solunum fonksiyonları, ve gövde kontrolünde yalnızca rutin fizyoterapi programına kıyasla daha büyük etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Children with cerebral palsy (CP) often experience respiratory muscle weakness, impaired pulmonary function, deficits in postural control, and decreased functional independence. The aim of this study was to investigate the effects of inspiratory muscle training (IMT) on respiratory parameters, trunk control, gait, and functional independence in children with CP. This prospective, randomized controlled study included 36 children with CP (mean age: 7.89 ± 2.17 years; 55.5% male). Participants were randomly assigned into two groups. Group 1 received inspiratory muscle training in addition to a conventional physiotherapy program, while Group 2 received only the conventional physiotherapy program for a duration of 6 weeks. Respiratory muscle strength (maximal inspiratory and expiratory mouth pressures (MIP-MEP)), pulmonary function (spirometry), chest expansion (tape), trunk control (Trunk Control Measurement Scale (TCMS)), gait speed (10-Meter Walk Test (10MWT)), gait endurance (2-Minute Walk Test (2MWT)), and functional independence level (Functional Independence Measure for Children (WeeFIM)) were evaluated. All assessments were conducted by a physiotherapist at baseline, at the 6th week, and at the 12th week. Between-group comparisons showed significant differences in MIP, FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF, and TCMS scores (p = 0.009, p = 0.023, p = 0.001, p = 0.007, p = 0.006, and p = 0.001, respectively). In Group 1, the effect sizes for MIP, FEV1, FVC, PEF, and TCMS were greater compared to Group 2 (p = 0.000, η² = 0.794; p = 0.000, η² = 0.521; p = 0.000, η² = 0.648; p = 0.000, η² = 0.564; p = 0.000, η² = 0.556, respectively). No significant differences were found between the groups in 10MWT, 2MWT, and WeeFIM scores (p > 0.05). The addition of inspiratory muscle training to conventional physiotherapy resulted in greater improvements in inspiratory muscle strength, pulmonary function, and trunk control than conventional physiotherapy alone in children with CP.