Siyasal reklamlarda gençlik temsili: 2023 genel seçimleri üzerine bir inceleme
Youth representation in political advertising: A review on the 2023 general elections
  1. Tez No: 962475
  2. Yazar: SEHER GÜLERİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAŞARIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 2023 Seçimi, Ak Parti, CHP, Siyasal Reklamcılık, Gençlik, 2023 Election, AK Party, CHP, Political Advertising, Youth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
SİYASAL REKLAMLARDA GENÇLİK TEMSİLİ: 2023 GENEL SEÇİMLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Seher GÜLERİK Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2025 Danışman: Doç. Dr. Murat BAŞARIR ÖZET Bu çalışma siyasal iletişim uygulama alanlarından siyasal reklamcılığı konu almaktadır. Nitel bir perspektifle kurgulanan çalışma, siyasal reklamlarda gençlik teması çerçevesinde sunulan anlamlandırmalara odaklanmaktadır. 2023 genel seçimlerinde Ak Parti ve CHP'nin resmi YouTube ortamında yayınlanan 27 siyasal reklam videosu amaçlı örneklem seçimiyle tespit edilerek bu videolardaki genç seçmenlere yönelik mesajlar göstergebilim tekniğiyle düz anlam ve yan anlam boyutları üzerinden kategorize edilerek temalandırılmıştır. Temalandırma esnasında bilgisayar destekli nitel veri analizi yazılımı MAXQDA'dan yararlanılmış; gençlik temasının nasıl işlendiği, hangi anlatılar üzerinden kurgulandığı ve genç seçmenlere yönelik inşa edilen mesajların nasıl şekillendirildiği ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde 2023 seçim sürecinde Ak Parti ve CHP, yayımlanan kampanya videoları ile çocuklar ve gençler aracılığıyla gelecek tahayyüllerini görünür kılmaktadır. Bu temsillerde masumiyet, umut, değişim ve süreklilik gibi kavramlar sıkça işlenmektedir. Gençlerin eğitime erişimi, çocukların ev içi ve kamusal alandaki temsilleri, gelecek inşasında merkezi figürler olarak sunulmaktadır. Siyasal reklam videoları üzerinden yapılan incelemede, her iki partinin gençliği hem sembolik bir temsil hem de doğrudan seçmen olarak konumlandırdığı görülmektedir. Ak Parti'nin reklamlarında gençlik profili; kalkınma vizyonu ile bütünleşik, köklerine, dini ve milli değerlerine bağlı, liderle birlikte yürüyen, siyasal düzenin devamı için görevlendirilen aktif bir muhafızken CHP'nin reklamlarında; demokratik, eşitlikçi, sorgulayan ve siyasal düzenin değişiminde aktör olarak kurgulanmıştır. Ak Parti ve CHP'nin eğitim ve bilim kurguları arasında belirgin farklar gözlemlenmiş; eğitimde fırsat eşitliği, bilimsel üretimin teşviki, gençliğe yapılan yatırımlar ve akademik özgürlükler gibi temaların her iki partide farklı biçimlerde ele aldığını görülmüştür.
Özet (Çeviri)
YOUTH REPRESENTATION IN POLITICAL ADVERTISING: A REVIEW ON THE 2023 GENERAL ELECTIONS Seher GÜLERİK Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master's Thesis, July 2025 Advisor: Assoc. Prof. Murat BAŞARIR ABSTRACT This study focuses on political advertising, one of the application areas of political communication. The study, which is designed with a qualitative perspective, focuses on the meanings presented in political advertisements within the framework of the youth theme. in the 2023 general elections, 27 political advertising videos published on the official YouTube environment of the Ak Party and the CHP were identified by sample selection for the purpose, and the messages aimed at young voters in these videos were categorized and themed using semiotics technique on the dimensions of plain meaning and side meaning. During the thematic process, the computer-aided qualitative data analysis software MAXQDA was used; it was revealed how the youth theme is processed, which narratives it is based on, and how the messages intended for young voters are shaped. As a result of the findings obtained, during the 2023 election process, the Ak Party and the CHP are making their future visions visible through the campaign videos published by children and young people. Concepts such as innocence, hope, change and continuity are often processed in these representations. The access of young people to education, the representation of children in the domestic and public spheres are presented as central figures in the construction of the future. An examination of the political advertising videos shows that both parties position youth both as a symbolic representation and as a direct voter. The youth profile in the Ak Party's ads is an active guard integrated with the development vision, connected to its roots, religious and national values, walking with the leader, assigned for the continuation of the political order, while in the CHP's ads; democratic, egalitarian, questioning and as an actor in the change of the political order. Significant differences have been observed between the education and science Deceptions of the AK Party and the CHP; it has been seen that themes such as equality of opportunity in education, promotion of scientific production, investments in youth and academic freedoms are discussed in different ways in both parties.