Türkiye'deki sığınmacıların entegrasyonunda yaygın eğitimin rolü
The role of non-formal education in the integration of refugees in Turkey
- Tez No: 962642
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli sığınmacılar, yaygın eğitim, toplumsal entegrasyon, dil öğrenimi, sosyal uyum, mesleki eğitim, Syrian migrants, non-formal education, social integration, language learning, social cohesion, vocational training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yaygın eğitim kurumlarına katılımının topluma entegrasyon süreçlerine etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Adana ili genelinde 18-60 yaş aralığındaki Suriyeli bireyler arasında gerçekleştirilmiş ve yaygın eğitim programlarına katılanlarla katılmayan bireyler arasındaki farklar analiz edilmiştir. Çalışmada dil öğrenimi, mesleki beceri kazanımı, sosyal uyum ve kültürel farkındalık gibi entegrasyon unsurları incelenmiştir. Veriler, yüz yüze görüşmeler ve anketler aracılığıyla toplanmış; elde edilen bulgular SPSS programında analiz edilmiştir. Sonuçlar, yaygın eğitim programlarının sığınmacıların Türkçe dil yeterliliğini, mesleki yetkinliklerini ve sosyal bağlarını güçlendirdiğini göstermektedir. Dil öğrenme süreci, özellikle genç bireyler için daha hızlı ilerlerken, kadınların eğitime katılımının çocuk bakım hizmetleri gibi destekleyici mekanizmalarla artırılması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, yaygın eğitim programlarının, sığınmacıların kendilerini toplumun bir parçası olarak görmelerine katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Araştırma bulguları, entegrasyon sürecinde yaygın eğitim kurumlarının önemini ortaya koymakta ve daha kapsayıcı, erişilebilir ve sürdürülebilir programların geliştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Dil bariyerlerinin aşılması, ekonomik bağımsızlık kazanımı ve kültürel etkileşim, entegrasyonun temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Halk Eğitim Merkezleri gibi yaygın eğitim kurumlarının rolü, toplumsal uyum ve barışın sağlanmasında kritik bir faktör olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the impact of participation in non-formal education institutions on the social integration processes of Syrian migrants in Turkey. The research was conducted among Syrian individuals aged 18-60 in Adana province, analyzing the differences between those who participated in non-formal education programs and those who did not. Elements of integration such as language acquisition, vocational skill development, social adaptation, and cultural awareness were examined. Data were collected through face-to-face interviews and surveys, and the findings were analyzed using the SPSS program. Results showed that non-formal education programs strengthen migrants' Turkish language proficiency, vocational competencies, and social bonds. While language acquisition progressed more rapidly among younger individuals, the study emphasized the need to increase women's participation through supportive mechanisms such as childcare services. Furthermore, the study revealed that non-formal education programs contribute to migrants' perception of themselves as part of society. The research findings highlight the importance of non-formal education institutions in the integration process and point to the need for developing more inclusive, accessible, and sustainable programs. Overcoming language barriers, achieving economic independence, and fostering cultural interaction form the foundational pillars of integration. In this context, the role of non-formal education institutions such as Public Education Centers is evaluated as a critical factor in ensuring social cohesion and peace.