Türkiye'de Roman kimliğinin meşruiyet aracı olarak müzik: Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası örneği
Music as a tool for legitimizing Romani identity in Turkey: The case of the Çalgıcı Mektebi Romani Orchestra
  1. Tez No: 962734
  2. Yazar: BURÇE ULUBİLGİN ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT BARIŞ ÇEREZCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Romanlar, Müzik, Meşruiyet, Sosyal Dışlanma, Marjinalleşme, Sosyal Entegrasyon, Roma, Music, Legitimacy, Social Exclusion, Marginalization, Social Integration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Türkiye'de Romanlar, yaşadıkları pek çok ülkede olduğu gibi, sosyal dışlanmaya maruz kalmış bir azınlık grubudur. Avrupa Birliği ise azınlık haklarının iyileştirilmesi için aday ülkelere önemli maddi destekler sağlar. Bu desteklerin yararlanıcılarından biri olan Türkiye de Roman vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve sosyal entegrasyonlarını hedeflediği, 2009 yılında temelleri atılarak medyada“Roman Açılımı”ifadesiyle adlandırılan bir süreci başlatır. Bu açılımın somut bir adımı olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası ise Romanların sosyal entegrasyonunda ve Roman kimliğinin müzik yoluyla meşruiyetinin sağlanması yönünde önemli bir etkiye sahip olması nedeniyle bu çalışmada incelenmiştir. Romanlara yönelik kalıp yargılardan birini oluşturan müziğe karşı genetik yatkınlıkları, yapılan entegrasyon çalışmalarında da Roman kimliğine toplumsal bir meşruiyet kazandırmak için başvurulan ilk pratiğin müzik olmasına neden olmuştur. Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası'nın Belediye Konservatuvarı çatısı altında kurulması ve devlet destekli bir orkestra haline gelmesi bu bağlamda bir meşrulaştırma eylemi olarak kültür patronajı kavramı ile incelenir. Bununla birlikte Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası'nın da ön yargılar ve dışlanmaya karşı kendilerini entegre etme ve meşruiyet inşalarının yine müzik üzerinden gerçekleştirildiği görülür. Orkestra müzisyenlerinin“her müziği çalabilme”iddiaları ve bu bağlamda gerçekleştirdikleri tematik konserler entegre olma ve meşruiyet inşası bağlamında incelenir. Sonuç olarak, Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası, Türkiye'nin Roman vatandaşlara yönelik sosyal entegrasyon çabalarının somut bir örneğidir. Hem devletin kültürel patronajı aracılığıyla Roman kimliğini meşrulaştırma çabalarını hem de Roman müzisyenlerin kendi müzikal yetenekleri ve kültürel adaptasyonlarıyla toplumsal kabul görme stratejilerini aynı anda yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
As in many countries, Roma in Turkey are a minority group subjected to social exclusion. The European Union provides substantial financial support to candidate countries to improve minority rights. As one of the beneficiaries of this support, Turkey initiated a process in 2009, widely publicized as the“Romani Initiative”(Roman Açılımı), aiming to improve the living conditions and foster the social integration of its Romani citizens. The Çalgıcı Mektebi Romani Orchestra, established under the Bursa Metropolitan Municipality as a concrete step of this initiative, is examined in this study due to its significant impact on the social integration of Roma and the legitimization of Romani identity through music. The stereotype of Romani people's genetic predisposition to music has led to music being the primary practice employed in integration efforts to confer social legitimacy upon Romani identity. The establishment of the Çalgıcı Mektebi Romani Orchestra under the municipal conservatory and its transformation into a state-supported orchestra is examined through cultural patronage as legitimization. It is observed that the Çalgıcı Mektebi Romani Orchestra also achieves its integration and legitimacy construction through music in the face of prejudice and exclusion. The orchestra musicians' claims of being able to“play any music”and their thematic concerts in this regard are analyzed within the context of integration and legitimacy construction. In conclusion, the Çalgıcı Mektebi Romani Orchestra serves as a tangible example of Turkey's social integration efforts toward its Romani citizens. It simultaneously reflects the state's efforts to legitimize Romani identity through cultural patronage and Romani musicians' strategies to gain social acceptance through musical talents and cultural adaptation.