Bebeklerde IM aşı uygulamasında kullanılan ShotBlocker ve Helfer Skin Tap tekniklerinin ağrıyı azaltmadaki etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of ShotBlocker and Helfer Skin Tap techniques used in IM vaccine application on pain reduction in infants
  1. Tez No: 962903
  2. Yazar: HALE NUR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA TURAL BÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek, Aşı, Ağrı, ShotBlocker, Helfer Skin Tap, Hemşirelik, Infant, Vaccination, Pain, ShotBlocker, Helfer Skin Tap, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırma, intramüsküler konjuge pnömokok aşı (KPA) uygulaması yapılan 2 ve 4 aylık bebeklerde kullanılan ShotBlocker ve Helfer Skın Tap tekniklerinin ağrıyı azaltmadaki etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç Yöntem: Çalışma tekrarlı ölçümlü randomize konrollü deneysel araştırmadır. Araştırma Nisan- Ağustos 2024 tarihleri arasında bir ilçenin aile sağlığı merkezinde KPA yapılacak olan 2-4 aylık bebekler ile yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini ShotBlocker, Helfer Skin Tap (HSTT) ve kontrol grupları olmak üzere toplam 120 bebek (her gruba 40 bebek) oluşturmuştur. Bebekler, cinsiyet, ay ve KPA dozu göz önünde bulundurularak tabakalı blok randomizasyon yöntemiyle gruplara atanmıştır. Veri toplama araçları arasında Bebek Tanıtıcı Bilgi Formu ve Newborn Infant Pain Scale (NIPS) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 programında tanımlayıcı testler ile Skewness Kurtosis, ki-kare testi, t testi ve Mann Whitney U testi ile analiz edilmiştir. Ayrıca post hoc analizlerde Bonferroni ve LSD testi kullanılmıştır (p0.05). İşlem öncesi gruplarda bebeklerin NIPS puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p> 0.05). İşlem sırasında ShotBlocker grubunda yer alan bebeklerin NIPS puan ortalaması diğer iki guruba göre daha yüksek belirlenmiştir (p=0.000). İşlem sonrasında ise kontrol grubu ile ShotBlocker ve Helfer Skın Tap grubu NIPS puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmiştir (p=0.000). Sonuç: ShotBlocker ve Helfer Skin Tap tekniğinin intramüsküler enjeksiyon sırasında ağrıyı azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışma, sağlık profesyonellerine bebeklerde intramüsküler enjeksiyon işlemleri sırasında nonfarmakolojik yöntemlerin kullanımını önererek ağrı yönetimi açısından önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to investigate the pain-relieving effects of the ShotBlocker and Helfer Skin Tap techniques used in 2- and 4-month-old infants receiving intramuscular pneumococcal conjugate vaccine (PCV) in relieving pain. Material and Methods: This is a randomized controlled experimental study with repeated measures. The study was conducted between April and August 2024 with 2- and 4-month-old infants undergoing PV at a district family health center. The study sample consisted of 120 infants (40 in each group) in the ShotBlocker, Helfer Skin Tap (HSTT), and control groups. Infants were assigned to groups using a stratified block randomization method based on gender, age, and PV dose. Data collection tools included the Infant Identification Form and the Newborn Infant Pain Scale (NIPS). Data were analyzed using SPSS 22 software, along with descriptive tests, Skewness Kurtosis, chi-square test, t-test, and Mann Whitney U test. Additionally, Bonferroni and LSD tests were used in post hoc analyses (p0.05). No statistically significant difference was found between the mean NIPS scores of the infants in the groups before the procedure (p>0.05). During the procedure, the mean NIPS scores of the infants in the ShotBlocker group were higher than those in the other two groups (p=0.000). After the procedure, a statistically significant difference was found between the mean NIPS scores of the control group and the ShotBlocker and Helfer Skin Tap groups (p=0.000). Conclusion: The ShotBlocker and Helfer Skin Tap techniques were found to be effective in reducing pain during intramuscular injections. This study makes a significant contribution to pain management by recommending the use of non-pharmacological methods during intramuscular injections in infants.