The impact of climate change on the agricultural sector in mediterranean countries
Akdeniz ülkelerinde iklim değişikliğinin tarım sektörüne etkisi
- Tez No: 962914
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Ekonometri, Ziraat, Geography, Econometrics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Tarım, Akdeniz, Gıda güvenliği, ARIMA modeli, ARIMAX modeli, ARDL, Tarımsal Uyum, İklim Tahmin, Climate change, Agriculture, Mediterranean, Food security, ARIMA model, ARIMAX model, ARDL, Agricultural Adaptation, Climate Forecasting
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, iklim değişikliğinin Akdeniz ülkelerinde, özellikle Mısır, Türkiye, İspanya, İtalya ve Yunanistan'da tarım sektörü üzerindeki etkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu ülkelerin her biri, birçok temel ürünün üreticilerinden biridir. Oysa bu ülkeler, tarımsal üretim için gerçek bir tehdit oluşturan iklim değişikliği konusunda giderek artan bir zorlukla karşı karşıyadır. Araştırma, 2025'ten 2030'ye kadar olan dönemde iklim değişikliğinin geçmişin üretimi üzerindeki etkisini tahmin etmek için ARIMA modeli ve ARIMAX modeli gibi tümevarımsal modellerin kullanımına ek olarak, gelecek tahmini için bir temel olarak 1980'den 2024'e kadar olan önceki iklim ve tarımsal verilere dayanmaktadır. Araştırma, Akdeniz bölgesinde iklim değişikliği ve tarım arasındaki ilişkiyi aydınlatmayı ve tarımsal üretim üzerinde en etkili iklim faktörlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, ayrıca ARDL eşbütünleşme analizi uygulanarak sıcaklık ve yağış değişkenlerinin buğday üretimine etkisi incelenmiştir. Çalışma, Akdeniz ülkelerinde tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için sulama sistemlerinin iyileştirilmesi, kuraklığa dayanıklı mahsullerin geliştirilmesi ve tarımda olumsuz değişen iklim koşullarına uyum sağlayan tarım uygulamalarının teşvik edilmesi gibi bazı stratejiler aracılığıyla beklenen iklim değişikliklerine uyum sağlamanın önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the impact of climate change on the agricultural sector in the Mediterranean countries, with a focus on Egypt, Türkiye, Spain, Italy and Greece. These countries are among the most important producers of major crops. Climate change is a growing challenge for these countries, posing a real threat to agricultural production. The research is based on past climate and agricultural data from 1980 to 2024 as a basis for future projections, as well as on the use of inductive models such as the ARIMA model and the ARIMAX model to predict the impact of climate change on past production in the period from 2025 to 2030. The research aims to clarify the relationship between climate change and agriculture in the Mediterranean region and to identify the most influential climate factors on agricultural production. The study examined the impact of temperature and precipitation variables on wheat production through the application of ARDL cointegration analysis. The study shows the importance of adapting to the expected climate changes through some strategies such as the improvement of irrigation systems, the development of drought-resistant crops and the promotion of agricultural practices that adapt to the negative effects of climate change on agriculture in order to maintain agricultural production in Mediterranean countries.