Yavaş şehir yerel halkının turizmin etkilerine yönelik algılamaları: Ahlat, Arapgir, Kemaliye ve Uzundere üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
The perceptions of cittaslow local people's regarding impacts of tourism: A comparative study on Ahlat, Arapgir, Kemaliye and Uzundere
  1. Tez No: 963033
  2. Yazar: EMRE KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yavaş Şehir, Yerel Halk, Turizmin Etkileri, Doğu Anadolu Bölgesi, Slow City, Local People, Effects of Tourism, Eastern Anatolia Region
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yavaş turizmin çevreye yönelik duyarlı yaklaşımı ve yerel halkın yararını gözetmesi turizmin sürdürülebilirliği adına önemli bir harekettir. Popülerliği sürekli olarak artan ''yavaş şehir'' hareketi, üye şehir sayısını devamlı olarak arttırmaktadır. Hâlihazırda turizm ile önceden tanışan birçok destinasyon ''yavaş şehir'' unvanını elde etmiştir. Ancak bu unvanla birlikte turizm ile ilk defa tanışan şehirlerin de olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bu etikete sahip destinasyonlarda turizmin etkilerine yönelik algılamaların hangi düzeyde olduğu merak konusudur. Buradan hareketle araştırma, Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ''yavaş şehir'' unvanına sahip Ahlat, Arapgir, Kemaliye ve Uzundere şehirlerinde yaşayan yerel halkın turizmin etkilerine yönelik algılamalarını ölçmektedir. Araştırma ayrıca bu dört yavaş şehrin turizmin etkilerine yönelik algılamalarını karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Birincil verileri elde etmek amacıyla kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma sürecinde yerel halktan toplam 411 anket toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde doğrulayıcı faktör analizi, t-testi ve tek yönlü varyans analizi gibi yöntemlerden faydalanılmıştır. Analizler neticesinde yerel halkın turizmin etkilerine yönelik algılamalarında bazı sosyo-demografik özelliklerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Destinasyonlar arası karşılaştırmalı analiz sonuçlarında ise dört şehirde de turizmin etkilerine yönelik algılamaların genel olarak olumlu yönde olduğu belirlenmiştir. Uzundere yerel halkının turizmin etkilerine yönelik algılamaları diğer destinasyonların yerel halkına göre en yüksektir. Ahlat yerel halkının ekonomik etkiler boyutuna yönelik algılamaları diğer destinasyonlara kıyasla en düşüktür. Uzundere yerel halkının turizmin sosyo-kültürel etkilerine yönelik algılamaları Arapgir ve Kemaliye yerel halkına göre daha yüksektir. Kemaliye yerel halkının turizmin çevresel etkiler boyutuna yönelik algılamaları ise Ahlat yerel halkına göre daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The environmentally sensitive approach of slow tourism and its focus on benefiting the local community are important movement for the sustainability of tourism. The popularity of the“slow city”movement, which continues to grow, has been steadily increasing, with more cities joining as members. Many destinations that were already familiar with tourism have earned the title of“slow city.”However, it is also known that there are cities experiencing tourism for the first time that have acquired this title. Therefore, it is a subject of curiosity how the perceptions of the impacts of tourism are in destinations with this label. In this regard, the research measures the perceptions of the local population regarding the effects of tourism in Ahlat, Arapgir, Kemaliye, and Uzundere, which are located in the Eastern Anatolia Region and have the“slow city”title. The research also compares the perceptions of tourism's effects in these four slow cities. To obtain primary data, convenience sampling method was preferred and the survey technique was used. A total of 411 surveys were collected from the local population during the research process. In the analysis of the obtained data, methods such as confirmatory factor analysis, t-test, and one-way analysis of variance were utilized. As a result of the analyses, significant differences were identified in the perceptions of the local population regarding the impacts of tourism based on some socio-demographic characteristics. In the comparative analysis across destinations, it was determined that the perceptions regarding the impacts of tourism were generally positive in all four cities. The perception of the local people of Uzundere regarding the impacts of tourism is the highest compared to the local people of other destinations. The perceptions of Ahlat local people regarding the economic impact dimension are the lowest compared to other destinations. The perceptions of Uzundere local people regarding the socio-cultural impacts of tourism are higher than the local people of Arapgir and Kemaliye. The perceptions of Kemaliye local people regarding the environmental impact dimension of tourism are higher than the local people of Ahlat.