İnvaziv koroner anjiyografi işlemi ile ilişkili sağlık okuryazarlık ölçeğinin geliştirilmesi
Development of a health literacy scale related to invasive coronary angiography procedure
  1. Tez No: 963111
  2. Yazar: MURAT MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, General Surgery, Nursing, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler Hastalık, Koroner Arter, Sağlık Okuryazarlığı, İnvaziv Koroner Anjiyografi, Ölçek Geliştirme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1039
Özet
İNVAZİV KORONER ANJİYOGRAFİ İŞLEMİ İLE İLİŞKİLİ SAĞLIK OKURYAZARLIK ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ: METODOLOJİK ÇALIŞMA Murat MERT Yüksek Lisans Tezi, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği ABD Danışman: Prof. Dr. Meryem YILMAZ 2025, 103+xv sayfa Bu metodolojik çalışmanın amacı İnvaziv Koroner Anjiyografi işlemi yapılacak bireylerin sağlık okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı geliştirmekti. Bunun için literatür rehberliğinde 'İnvaziv Koroner Anjiyografi İşlemi ile İlişkili Sağlık Okuryazarlık Ölçeği' maddeleri geliştirildi ve psikometrik özellikleri test edildi. Belirlenmiş olan ölçek maddelerinin konu alanını temsil etme boyutunun belirlenmesi ve içerik analizi yapılması için konunun uzmanı 8 akademisyene gönderildi. Uzman görüşlerinin incelenmesinin ardından Kapsam Geçerlilik İndeksi değeri 0,89 olarak belirlendi. Buna göre kapsam geçerliliğinin yeterli düzeyde olduğu saptandı. Bu metodolojik çalışma Sivas Numune Hastanesi ve Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anjiyografi Ünitesinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini 10.01.2025- 10.06.2025 tarihleri arasında İnvaziv Koroner Anjiyografi işlemi uygulanacak hastalar oluşturdu. Örneklemini ise, ilk kez İnvaziv Koroner Anjiyografi işlemi uygulanacak çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar oluşturdu. Ölçek yüz yüze görüşme yöntemi ile 240 hastaya uygulandı. On beş gün sonra bu hastaların 1/3 üne (80 hasta) re-test uygulandı. Ölçeğin alt boyutlarını belirlemek için açıklayıcı faktör analizi yapıldı. Açıklayıcı faktör analizi sonrası üç alt boyut belirlendi: İşlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrası. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliğini belirlemek için doğrulayıcı faktör analizi yapıldı. Ölçeğin yapı geçerliliğinin belirlenmesi için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmasının ön koşulu olan örneklem yeterliliğinin belirlenmesi için yapılan Kaiser Meyer-Olkin testi 0,912 ve Barlett testi (x2 = 2435,270; p=0.000) yapıldı. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı Cronbach Alfa değeri 0,914 olarak belirlendi. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin 23 ifade ve üç alt boyuttan oluşan faktör yapıları doğrulayıcı faktör analizi ile kesinleştirildi ve 'İnvaziv Koroner Anjiyografi İşlemi ile İlişkili Sağlık Okuryazarlık Ölçeği'' oluşturuldu. Sonuç olarak, psikometrik testler 'İnvaziv Koroner Anjiyografi İşlemi ile İlişkili Sağlık Okuryazarlık Ölçeği 'nin klinik ortamlarda işleme özgü sağlık okuryazarlığını ölçmek için geçerli, güvenilir ve uygulanabilir bir araç olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF A HEALTH LİTERACY SCALE ASSOCİATED WİTH INVASİVE CORONARY ANGİOGRAPHY PROCEDURE: A METHODOLOGİCAL STUDY Murat MERT Master's Thesis, Department of Surgical Nursing Advisor: Prof. Dr. Meryem YILMAZ 2025, 103+xv pages This methodological study aimed to develop and validate the Invasive Coronary Angiography Health Literacy Scale (ICA-HLS), a tool designed to assess the health literacy levels of individuals undergoing İnvasive Coronary Angiography (ICA). Item generation was guided by an extensive literature review and expert input. To assess content validity and ensure that the developed items adequately represented the conceptual domain, the draft items were submitted to 8 academic experts in the field. Based on expert evaluations, the Content Validity Index was calculated as CVI:0.89, indicating that the content validity of the scale was at an acceptable level. The study was conducted in the angiography units of Sivas Numune Hospital and Kırşehir Training and Research Hospital. The study population consisted of patients scheduled for İnvasive Coronary Angiography between January 10 and June 10, 2025. The sample included patients who were undergoing the İnvasive Coronary Angiography procedure for the first time and agreed to participate in the study. The scale was administered to 240 patients through face-to-face interviews. Two weeks later, a retest was conducted with one-third of the participants (n = 80). Exploratory factor analysis (EFA) was performed to identify the subdimensions of the scale, which revealed three factors: pre-procedure, during the procedure, and post-procedure. Confirmatory factor analysis (CFA) was then conducted to assess construct validity.