Türkiye'deki KOBİ'lerin finansmanında devlet teşviklerinin rolü: 2019-2024 COVID-19 pandemisi döneminin incelenmesi
The role of government incentives in financing SMEs in Turkey: An analysis of the 2019-2024 COVID-19 pandemic period
  1. Tez No: 963209
  2. Yazar: GÜLESER ESRA ETA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜNAY BEKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Devlet teşvikleri, Finansman, Türkiye ekonomisi, Covid-19 pandemisi, SME, Government incentives, Financing, Turkish economy, Covid-19 pandemic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'ler ekonomik büyüme ve kalkınmanın sağlanmasında önemli bir role sahiptir. KOBİ'ler Türkiye ekonomisinin de temel yapı taşlarından biri olmasına rağmen, finansmana erişim konusunda çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Devlet teşvikleri, bu işletmelerin finansal sorunlarını aşmaları ve rekabet güçlerini artırmaları için önemli bir araç olarak görülmektedir. Ancak, teşviklerin uygulanmasında ve etkinliğinde çeşitli aksaklıklar yaşandığı da gözlemlenmektedir. Bu nedenle çalışmada, Türkiye'de KOBİ'lerin finansmanında devlet teşviklerinin rolünün ele alınması ve özellikle Covid-19 pandemisi döneminde sağlanan teşviklerin yakından incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, teşvik kavramı, tarihsel süreçte teşviklerin gelişimi ve sınıflandırılması teorik çerçevede ele alınmıştır. İkinci bölümde, KOBİ tanımı, sınıflandırılması ve Türkiye ekonomisi içinde KOBİ'lerin yeri ve önemi ortaya konularak KOBİ'lerin finansman kaynaklarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, genel itibarıyla Covid-19 pandemisi sürecinden bahsedildikten sonra pandeminin KOBİ'ler üzerindeki etkileri ve Türkiye ile diğer bazı seçilen ülke örnekleri özelinde pandemi döneminde KOBİ'lere sağlanan devlet teşvikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SMEs play a crucial role in achieving economic growth and development in both developed and developing countries. While SMEs are a cornerstone of the Turkish economy, they face various challenges in accessing financing. Government incentives are seen as a crucial tool for these businesses to overcome their financial difficulties and increase their competitiveness. However, various shortcomings have also been observed in the implementation and effectiveness of these incentives. Therefore, this study aims to address the role of government incentives in financing SMEs in Turkey and, in particular, to closely examine the incentives provided during the Covid-19 pandemic. The first part of the study theoretically examines the concept of incentives, the historical development and classification of incentives. The second part outlines the definition and classification of SMEs, their place and importance within the Turkish economy, and addresses their financing sources. The third part of the study, after discussing the Covid-19 pandemic in general, examines the pandemic's impact on SMEs and the government incentives provided to SMEs during the pandemic, specifically in Turkey and other selected countries.